Viktor Ianukovici: Îi mulțumesc lui Vladimir Putin pentru că mi-a salvat viața

  • 23 Iunie 2015 09:53
Viktor Ianukovici: Îi mulțumesc lui Vladimir Putin pentru că mi-a salvat viața

Fostul președinte al Ucrainei Viktor Ianukovici i-a mulțumit președintelui rus, Vladimir Putin, într-un interviu difuzat la BBC, că "i-a salvat viața" în cursul crizei care l-a alungat de la putere în 2014, după o serie de manifestații sângeroase la Kiev.

Viktor Ianukovici s-a refugiat în Rusia pe 23 februarie 2014 cu ajutorul militarilor ruși.

"Faptul că Vladimir Putin a luat această decizie, la recomandarea forțelor sale speciale, a fost dreptul său și treaba sa", a afirmat fostul președinte ucrainean.

"Bineînțeles că îi sunt recunoscător că a dat ordin să mi se asigure securitatea ajutându-mă să plec și salvându-mi viața", a adăugat Viktor Ianukovici.

În continuare exilat în Rusia, fostul lider la Kiev a declarat că i-ar plăcea să se întoarcă într-o zi în Ucraina. El a aruncat responsabilitatea situației în care se găsește țara asupra manifestanților care au ocupat timp de mai multe luni Piața Independenței (Maidan), centrul protestelor la adresa puterii sale.

Această mișcare prooccidentală a dat naștere la violențe care au făcut peste o sută de morți, printre care vreo 15 polițiști.

Viktor Ianukovici i-a acuzat pe adversarii săi că au desfășurat la acea dată "o lovitură de stat militară". "Au destrămat țara. Au antrenat lumea întreagă în acest conflict", a spus el, amintind consecințele internaționale ale crizei ucrainene.

Fostul președinte a repetat că nu a dat ordin pentru utilizarea armelor de foc contra manifestanților. El a admis, totuși, că ar fi putut face mai mult pentru a evita vărsarea de sânge.

Vladimir Putin a recunoscut în octombrie 2014 că Rusia l-a ajutat pe Viktor Ianukovici să părăsească Ucraina.

"O spun sincer: Ianukovici a cerut să-l luăm în Rusia și asta am făcut", a declarat liderul de la Kremlin în fața experților ruși si străini prezenți la întâlnirea anuală a Clubul Valdai, transmite Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău