Viitorul șef al Pentagonului, obiective: descurajarea Chinei din punct de vedere militar, combaterea extremismul din armata SUA și retragerea din Afganistan

  • 20 Ianuarie 13:12
Viitorul șef al Pentagonului, obiective: descurajarea Chinei din punct de vedere militar, combaterea extremismul din armata SUA și retragerea din Afganistan

Viitorul secretar american al Apărării, Lloyd Austin, s-a angajat marți să combată extremismul în rândul militarilor americani, după ce soldați în civil au participat la asaltul susținătorilor președintelui în exercițiu Donald Trump asupra Capitoliului, informează AFP, potrivit defenseromania.ro.

,,Activitățile la care am asistat recent în rândurile noastre, în ceea ce privește comportamente potențial rasiste sau extremiste, sunt în opinia mea absolut inacceptabile", a declarat Austin, în vârstă de 67 de ani, ales de Joe Biden pentru a deveni primul afro-american la conducerea Pentagonului, notează sursa citată

,,Voi face tot ce se poate pentru a scăpa armata noastră de rasiști și extremiști", a declarat Lloyd Austin în fața comisiei pentru forțele armate din Senatul american, în contextul în care 12 soldați ai Gărzii Naționale au fost eliminați din dispozitivul de securitate al ceremoniei de învestire a președintelui Joe Biden ca parte a unei proceduri de identificare a unor posibile legături cu grupări extremiste.

,,Sarcina Departamentului Apărării este de a proteja America de dușmanii noștri, dar nu o putem îndeplini dacă o parte din acești dușmani se ascund în rândurile noastre", a continuat fostul general al armatei terestre a cărui numire urmează să fie confirmată de senatori.

China este cea mai dificilă problemă

Când a fost rugat să numească principala amenințare cu care se confruntă Statele Unite, Lloyd Austin a menționat pandemia de COVID-19 înaintea Chinei.

Aceasta "a ucis peste 400.000 de americani. Sunt pur și simplu niște pierderi incredibile", a remarcat el, apreciind că Pentagonul ar putea face mai mult pentru a combate boala. Dar ,,China este cea mai dificilă problemă a noastră (...) și cea mai complexă", a adăugat el, subliniind că SUA doresc să descurajeze Beijingul din punct de vedere militar, dar să coopereze economic cu China.

Viitorul secretar al apărării a fost în general vag în ceea ce privește planurile sale de șef al armatei americane, dar în răspunsurile scrise adresate oficialilor aleși a precizat că intenționează să re-examineze deciziile privind retragerile militare din Germania și Somalia adoptate în administrația Trump, conform dorinței liderului de la Casa Albă.

Pe de altă parte, Lloyd Austin a susținut retragerea din Afganistan

,,Mi-ar plăcea să văd că acest conflict se încheie cu o reglementare negociată", a declarat el, adăugând că "ar fi utilă în viitor concentrarea asupra operațiunilor de combatere a terorismului".

Întrebat despre Iran, cu care președintele ales Joe Biden a afirmat că ar dori să reia dialogul, Austin a spus că Teheranul rămâne "un element destabilizator în regiune" și că, prin urmare, ar fi periculos pentru regim să aibă acces la arme nucleare. 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
3
Cer acoperit de nori
Umiditate:81 %
Vint:3,6 m/s
Tue
5
Wed
5
Thu
7
Fri
10
Sat
3

Curs oficial BNM 02 Martie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.0442 -0.0678
USD 17.4749 0.0364
RON 4.3171 -0.0131
UAH 0.6238 -0.0000
RUB 0.2357 0.0025
Arhivă Radio Chișinău