Viitorul modul de aselenizare construit de NASA va costa 16 miliarde de dolari

  • 22 Septembrie 2020 11:54
Viitorul modul de aselenizare construit de NASA va costa 16 miliarde de dolari

NASA a dat asigurări luni că mizează în continuare pe întoarcerea astronauților americani pe Lună în anul 2024, publicând totodată o estimare a finanțărilor necesare pentru a respecta acest calendar: 28 de miliarde de dolari pentru următorii cinci ani, din care 16 miliarde de dolari pentru modulul de aselenizare, informează AFP, preluat de Agerpres.

Congresul american va trebui să accepte să finanțeze aceste sume pentru a concretiza o prioritate fixată de președintele Donald Trump. Suma de 28 de miliarde de dolari acoperă exercițiile bugetare din perioada 2021-2025.

Dacă Congresul votează prima tranșă de 3,2 miliarde de dolari pentru modulul de aselenizare până la Crăciun, "ne vom încadra în continuare pentru o aselenizare în 2024", a declarat Jim Bridenstine, administratorul general al NASA, luni, într-o conferință telefonică cu jurnaliștii americani, după ce a prezentat publicului larg un plan actualizat al programului spațial Artemis, care va permite astronauților americani să revină pentru prima dată pe Lună după încheierea programului Apollo din anii '70.

Dar, așa cum reprezentanții săi repetă adeseori, NASA știe să gestioneze riscurile tehnice, însă "riscurile politice" sunt adeseori cele mai periculoase pentru agenția spațială americană, mai ales după alegerile prezidențiale. Astfel, Barack Obama a anulat programul Constellation ce viza explorarea planetei Marte, după miliarde de dolari cheltuite de predecesorul său.

Obiectivul programului Artemis rămâne aselenizarea la polul sudic al Lunii. "Acolo vom merge", a insistat Jim Bridenstine, excluzând posibilitatea ca astronauții americani să revină în vechile situri de asolizare folosite în programul Apollo între 1969 și 1972 și care se aflau la ecuatorul Lunii.

Trei proiecte concurează pentru realizarea vehiculului de aselenizare, la bordul căruia doi astronauți - inclusiv o femeie - vor coborî din capsula Orion și vor păși pe suprafața Lunii.

Primul este dezvoltat de Blue Origin, companie înființată de CEO-ul grupului Amazon, Jeff Bezos, în parteneriat cu Lockheed Martin, Northrop Grumman și Draper. Celelalte două proiecte sunt dezvoltate de SpaceX - companie creată de Elon Musk - și de compania Dynetics.

O primă selecție va avea loc la începutul lunii 2021, a precizat NASA.

Primul zbor, Artemis 1, prevăzut în noiembrie 2021, va avea loc fără astronauți la bord: o nouă rachetă uriașă SLS, aflată în prezent în faza de testare, va zbura în spațiu pentru prima dată, purtând în vârful ei capsula Orion.

Artemis 2 va trimite în 2023 astronauți americani în jurul Lunii, însă aceștia nu vor asoliza.

Artemis 3 va fi echivalentul misiunii Apollo 11 din 1969. Însă viitorul sejur lunar va dura mai mult timp, o săptămână, și va fi marcat de două până la cinci "activități extravehiculare" - ieșiri în spațiu.


"Activitățile științifice vor fi foarte diferite față de ceea ce am făcut în trecut. În timpul anilor Apollo, credeam că Luna era complet uscată. Astăzi știm că există multă gheață la polul ei sudic", a declarat Jim Bridenstine.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,6 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău