Viitorul comisar pentru extinderea Uniunii Europene ar putea fi din România

  • 19 August 11:21
Viitorul comisar pentru extinderea Uniunii Europene ar putea fi din România

România ar putea să dețină funcția de comisar european pentru extindere, potrivit unor surse guvernamentale de la București citate de Rador.

Premierul român Marcel Ciolacu are programată miercuri și joi  o vizită la Bruxelles pentru a discuta cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre portofoliul pe care România îl va deține în viitoarea configurație a Comisiei, transmite agenția.

Țările membre UE au termen până pe 30 august să propună câte doi candidați, un bărbat și o femeie, pentru postul de comisar european. Excepție fac statele care doresc ca actualii lor comisari să continue și în noua Comisie Europeană.

România nu a avansat încă un nume în acest sens, dar, potrivit declarațiilor premierului Marcel Ciolacu propunerea de comisar va fi făcută după negocierile pe portofoliu cu Comisia Europeană. 

Portofoliul pentru extindere ar însemna că un comisar european din partea României ar gestiona negocierile de aderare cu statele candidate, dintre care fac parte Ucraina și Rep. Moldova, țări cu care Uniunea Europeană a deschis tratativele de aderare la 25 iunie, prin organizarea primelor conferințe interguvernamentale.

Portofoliul extinderii va avea o greutate aparte în noua Comisie Europeană, în contextul în care în paralel cu adoptarea Agendei Strategice 2024-2029, liderii europeni au adoptat și o foaie de parcurs privind reforma internă a UE în perspectiva extinderii.

De la aderarea la UE, România a avut patru portofolii de comisar european: multilingvism, prin Leonard Orban, agricultură și dezvoltare rurală, prin Dacian Cioloș, politică regională, prin Corina Crețu, și transporturi, prin Adina Vălean.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Tue
20
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău