Viitorul bloc ACUM a împărțit mere și nuci șoferilor, venind cu un îndemn pentru guvernare

  • 10 Decembrie 2018 15:29
Viitorul bloc ACUM a împărțit mere și nuci șoferilor, venind cu un îndemn pentru guvernare

Viitorul bloc ACUM consideră că guvernarea se face vinovată de situația în care s-au pomenit producătorii de fructe în anul curent, când au fost nevoiți să lase roada pe dealuri. ACUM a organizat o acțiune publică în care a împărțit mere și nuci șoferilor din Chișinău, îndemnându-i să susțină producătorii autohtoni prin procurarea produselor autohtone, transmite IPN.

Potrivit vicepreședintelui Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, prin acțiunea respectivă ACUM acuză actualul Guvern de incompetență și îl face răspunzător direct de situația în care s-au pomenit producătorii de mere și nuci. „Din peste 600 de mii de tone de fructe produse în 2018, la export au ajuns doar 20%. Statul nu ajută cu nimic la colectarea și procesarea locală de fructe, lăsând pe seama întreprinderilor de procesare politica de prețuri la colectarea fructelor. Asta îi ruinează pe agricultorii noștri. De asta se fac vinovați politicienii numiți la conducerea Ministerului Agriculturii și Ministerului Economiei”, a spus Alexandru Slusari.

Vicepreședintele PPPDA, Inga Grigoriu, este de părere că imaginile apărute în spațiul public, cu roada lăsată pe dealuri de fermieri, reflectă starea dezastruoasă în care au ajuns agricultorii, or o guvernare grijulie nu admitea ca să se piardă tone de fructe. „O guvernare grijulie nu avea să admită înțelegeri de cartel prin care să favorizeze businessul de familie al unui înalt demnitar de stat, monopolul și bătaia de joc față de oamenii care trăiesc pe acest pământ”, a spus Inga Grigoriu.

Potrivit directorului executiv al Federației Naționale a Fermierilor, Vasile Mîrzenco, cu regret agricultura și agricultorii au avut parte în anii de independență, dar mai ales în ultimii ani, de un tratament jignitor și iresponsabil. Directorul a acuzat acces limitat la finanțe din cauza rigorilor de creditare prea stricte. Fermierii, de asemenea, nu au acces la piața comercializării produselor agricole, din cauza unor companii monopoliste.

Radu Marian, membru al Biroului Politic permanent PAS, s-a referit la înțelegerile de cartel pe piața nucilor și merelor. Potrivit lui, doar trei companii dețin certificat de export pe piața UE, una dintre care este o rudă a lui Pavel Filip. Lipsa susținerii din partea statului pentru obținerea certificatelor de export, dar și roada excesivă sunt alte motive ale respectivei situații.

Pentru a îmbunătăți starea agricultorilor, viitorul Bloc ACUM susține că, la puțin timp după preluarea guvernării, va asigura independența și funcționalitatea Consiliului Concurenței, care va contracara toate acordurile de cartel și va asigura mecanisme de procurare a produselor autohtone de către companiile prelucrătoare autohtone. La fel, vor fi inițiate programe de instruire în domeniul marketing-ului, pentru a crește atractivitatea produselor pe piața externă.

Reprezentanții Guvernului nu au venit cu o reacție la acțiunea organizată de ACUM. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău