Viitoarea coaliție din Germania a încheiat acordul de guvernare, cu accent pe ideea de ''progres''

  • 24 Noiembrie 2021 18:36
Viitoarea coaliție din Germania a încheiat acordul de guvernare, cu accent pe ideea de ''progres''

Social-democrații, Verzii și liberalii germani au încheiat miercuri, după îndelungi negocieri, un acord de guvernare ce va ghida coaliția care preia conducerea Germaniei după cei 16 ani de guvernare sub Angela Merkel, anunță agențiile internaționale de presă, potrivit Agerpres.

La aproape două luni după alegerile legislative marcate de o înfrângere istorică pentru tabăra conservatoare a lui Merkel, social-democratul Olaf Scholz va deveni cancelar în cadrul unei alianțe inedite formate din formațiunea sa, Partidul Social-Democrat (SPD), Verzii și Partidul Liberal Democrat (FDP).

Aceste trei formațiuni progresiste au convenit un ''contract'' de coaliție denumit: ''Să îndrăznim mai mult progres. Alianță pentru libertate, justiție și durabilitate''. ''Trebuie să îndrăznim mai mult progres'' și ''vom investi masiv în Germania pentru a o menține în avangardă'', a subliniat Scholz la conferința de presă la care a prezentat programul de guvernare, flancat de liderii Verzilor și FDP, Annalena Baerbock și Christian Lindner.

Printre ideile evidențiate în documentul de 177 de pagini se regăsesc accelerarea investițiilor publice în tehnologii ecologice și digitalizare, precum și revenirea la rigoarea bugetară începând din anul 2023.

Liberalii au insistat în mod special asupra rigorii bugetare, primind de altfel în viitorul guvern Ministerul Finanțelor, cu Christian Lindner ministru, iar Verzii, asupra celor de mediu, urmând să conducă un ''superminister'' nou-creat al Climatului.

Printre cele mai importante obiective pe care le vor urmări Verzii se numără renunțarea la cărbune ''în mod ideal'' până în anul 2030, cu opt ani mai devreme față de programul actual, iar în paralel să fie dezvoltate masiv energiile regenerabile, și tot până în 2030 pe șoselele Germaniei să circule cel puțin 15 milioane de mașini electrice.

Verzii vor prelua și Ministerul de Externe, care va fi condus de președinta partidului, Annalena Baerbock. Ea a aspirat la postul de cancelar, dar a produs o dezamăgire în campania electorală după ce a fost acuzată de plagiat și de omisiuni în declararea veniturilor. În vârstă de 40 de ani și fără experiență în administrație, Annalena Baerbock a promis că va pune drepturile omului în centrul diplomației germane și de asemenea mai multă fermitate față de China și Rusia.

La capitolul politică externă este menționată ''consolidarea NATO'', dar și sprijinul noii coaliții de la Berlin pentru o ''Europă suverană''. Aprofundarea integrării europene este de asemenea susținută de noua coaliție, la fel și aplicarea noului mecanism prin care Comisia Europeană poate să suspende fondurile europene acelor țări despre care consideră că încalcă ''statul de drept''. Pe de altă parte, cele trei partide promit să susțină aderarea la UE a țărilor din regiunea Balcanilor de Vest.

Verzii vor desemna și comisarul european din partea Germaniei după următoarele alegeri europarlamentare.

În chestiunea migrației, importantă din perspectiva faptului că Germania este țara din UE preferată în mod special de migranți, acordul de guvernare stabilește ca obiectiv diminuarea migrației ilegale și sporirea celei legale. Mai mult, imigranții vor putea fi naturalizați în Germania după numai cinci ani, sau chiar trei ani în cazul celor care se integrează cu succes, față de regula actuală de opt ani, sau șase ani în situații speciale.

Viitoarea coaliție de la Berlin a mai convenit printre altele să încerce amendarea Constituției pentru acordarea dreptului de vot de la vârsta de 16 ani și să legalizeze comercializarea ''controlată'' a canabisului.

Întrucât pe termen scurt problema cea mai presantă este stoparea valului agresiv de COVID-19 prin care trece Germania, programul de guvernare face referire la un plan de acțiune, Scholz anunțând deblocarea unui miliard de euro pentru prime destinate personalului sanitar.

Cele trei partide urmează acum să supună acordul de guvernare în forurile lor interne, astfel încât în săptămâna care începe din 6 decembrie guvernul condus de Olaf Scholz să fie învestit.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:0,51 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău