Viitoarea agendă de cooperare a UE cu țările Parteneriatului Estic, susținută de un plan economic și de investiții de 2,3 mld. de euro

  • 02 Iulie 2021 17:24
Viitoarea agendă de cooperare a UE cu țările Parteneriatului Estic, susținută de un plan economic și de investiții de 2,3 mld. de euro

Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate au prezentat vineri, 2 iulie, o propunere privind modul în care vor fi promovate prioritățile de cooperare cu partenerii estici în anii următori, se arată într-un comunicat, scrie caleaeuropeana.ro.

Această agendă se bazează pe cinci obiective pe termen lung, având în centru reziliența, definite pentru viitorul Parteneriatului Estic în martie 2020. Agenda va fi susținută de un plan economic și de investiții în valoare de 2,3 miliarde de euro sub formă de granturi, de finanțări mixte și de garanții, cu un potențial de a mobiliza până la 17 miliarde de euro pentru investiții publice și private. Această propunere va contribui la discuțiile privind viitoarea politică a Parteneriatului Estic, inclusiv în cadrul summitului Parteneriatului Estic planificat pentru decembrie 2021.

Agenda cuprinzătoare vizează intensificarea schimburilor comerciale, a creșterii economice și a locurilor de muncă, investițiile în conectivitate, consolidarea instituțiilor democratice și a statului de drept, sprijinirea tranziției ecologice și digitale și promovarea unor societăți echitabile, egale între femei și bărbați și favorabile incluziunii.

Înaltul Reprezentant/Vicepreședintele Josep Borrell a declarat:

„Parteneriatul Estic rămâne o prioritate pe agenda Uniunii Europene. Dorim să configurăm o agendă care să răspundă provocărilor fără precedent – și oportunităților – de astăzi, adaptând-o în același timp pentru viitor. În centrul activității noastre se va afla promovarea democrației, a bunei guvernanțe și a statului de drept, care sunt atât de importante pentru a obține rezultate pozitive și concrete în cadrul cooperării noastre. Acest lucru include Belarus, unde dorim să continuăm să sprijinim populația prin cadrul Parteneriatului Estic.”

Comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, a declarat:

„Prezentăm un plan economic și de investiții ambițios care va contribui la stimularea locurilor de muncă și a creșterii economice și va aduce prosperitate în regiunea Parteneriatului Estic. Planul include inițiative naționale emblematice pentru toți partenerii estici, inclusiv sprijin pentru un viitor Belarus democratic. Această nouă agendă va sprijini redresarea socio-economică după pandemia COVID-19, va consolida relațiile economice și va construi rute comerciale între UE și țările partenere.”

Agenda cuprinzătoare, axată pe redresare, reziliență și reformă, include selectarea primelor zece obiective pentru 2025, cu angajamente clare în toate domeniile prioritare de cooperare. Acestea cuprind domenii precum sprijinul suplimentar pentru 500 000 de IMM-uri, construirea sau modernizarea a 3 000 km de drumuri și căi ferate prioritare, în conformitate cu standardele UE, abordarea amenințărilor hibride și cibernetice, combaterea corupției, reducerea consumului de energie cu cel puțin 20 % în 250 000 de gospodării, îmbunătățirea accesului la servicii de apă potabilă și a calității aerului, creșterea accesului la internet de mare viteză în 80 % din gospodării, asistență pentru vaccinarea lucrătorilor din domeniul sănătății, sprijin suplimentar pentru societatea civilă și mass-media independente, oportunități de mobilitate pentru 70 000 de studenți, cercetători și tineri.

Noua agendă propune, de asemenea, o revizuire a arhitecturii multilaterale a Parteneriatului Estic pentru a adapta cadrul la noile priorități și pentru a-l face pe deplin adecvat scopului.

Planul economic și de investiții regional va sprijini redresarea socio-economică post-COVID și reziliența pe termen lung, luând în considerare agenda “să reconstruim mai bine”. Planul prezintă investițiile prioritare și definește un set de inițiative emblematice, care au fost identificate împreună cu țările partenere, având în vedere prioritățile, nevoile și ambițiile acestora.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău