Viespile sunt capabile de un comportament asemănător raționamentului logic (Studiu)

  • 09 Mai 2019 20:01
Viespile sunt capabile de un comportament asemănător raționamentului logic (Studiu)

O echipă de oameni de știință de la Universitatea Michigan (UM) din Statele Unite a descoperit prima dovadă de inferență tranzitivă, capacitatea de a utiliza relații cunoscute pentru a deduce relații necunoscute, la viespi, relatează Xinhua, scrie Agerpres.

Pentru studiul publicat marți, oamenii de știință au dorit să afle dacă două specii comune de viespi-de-hârtie, Polistes dominula și Polistes metricus, sunt capabile să rezolve o problemă de inferență tranzitivă.

Mai întâi, specialiștii au colectat viespi-regine din mai multe zone din Ann Arbor, Michigan. În laborator, viespile au fost pregătite în mod individual pentru a face diferența între perechi de culori numite perechi de premise. Una dintre culorile din fiecare pereche a fost asociată cu un șoc electric ușor, iar cealaltă nu.

''Am fost foarte surprinsă de cât de repede și de corect viespile au învățat perechile de premise'', a declarat Elizabeth Tibbetts de la Departamentul de Ecologie și Biologie Evoluționară la UM.

Ulterior, viespilor le-au fost prezentate perechi de culori nefamiliare și au fost puse să aleagă între acestea. Ele au putut organiza informația într-o ierarhie implicită și au utilizat deducția tranzitivă pentru a face alegerea între culorile noi.

''Am crezut că viespile ar putea deveni confuze, precum albinele'', a notat Tibbetts. ''Însă ele nu au avut dificultăți în a-și da seama care culoare era sigură în unele situații sau nesigură în alte situații. Nu susținem că viespile au folosit deducția logică pentru a rezolva această problemă, însă ele par să utilizeze relații cunoscute pentru a face inferențe despre relații necunoscute'', a adăugat ea.

''Concluziile noastre sugerează că această capacitate poate fi modelată de mediul social în care comportamentele sunt benefice mai degrabă de a fi limitată strict de mărimea creierului'', a precizat Tibbetts.

Oamenii de știință au demonstrat de asemenea că viespea-de-hârtie are o surprinzătoare memorie de lungă durată, iar comportamentul ei se bazează pe ceea ce își amintește din interacțiunile anterioare cu semenii săi.

Rezultatele acestui studiu, publicate în jurnalul științific Biology Letters, se adaugă unui număr din ce în ce mai mare de dovezi despre faptul că sistemul nervos miniatural al insectelor nu limitează comportamentele complexe.

Surse:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău