VIDEO | Ziua în care Donald Trump devine președinte al SUA

  • 20 Ianuarie 2017 08:32
VIDEO |  Ziua în care Donald Trump devine președinte al SUA

Americanii numără orele care au mai rămas până când Donald Trump le va deveni președinte.

În această seară, la ora 19:00, ora R.Moldova, cel mai în vârstă și cel mai bogat președinte din istoria țării va depune jurământul de credință pe treptele Capitoliului. Și fiindcă o dată la patru ani Washingtonul e în centrul atenției mondiale, autoritățile s-au pregătit ca la carte. Zeci de mii de membri ai forțelor de ordine vor fi scoși pe străzi, mai ales că 250.000 de oameni vor protesta în oraș față de învestirea lui Donald Trump, transmite Digi24.

„Vom avea o participare uriașă. Mi s-a spus că numărul participanților va fi astronomic”, a spus Donald Trump, președintele ales al SUA.

Iar Donald Trump nu exagerează. Învestirea noului președinte american va fi un spectacol total, pentru care autoritățile din Washington, D.C. s-au pregătit timp de cinci luni. Cifrele vorbesc de la sine: 900.000 de oameni vor asista la ceremonie, paza va fi asigurată de 28.000 de membri ai forțelor de ordine, iar costurile se apropie de 200 de milioane de dolari.

Vom fi mai pregătiți ca niciodată pentru această învestire”, spune Peter Newsham, șeful poliției din Washington DC.

(Ceremonia, n.red.) are loc într-un moment încărcat de o simbolistică aparte. Președintele ales devine președinte cu drepturi depline în fața Congresului ales de popor și, în plus, există ceremonia depunerii jurământului, în prezența președintelui Curții Supreme”, spune Richard Silver, atașat de presă al ambasadei SUA în România.

Înainte de învestire, Donald Trump se va întâlni la Casa Albă cu Barack Obama, după care cei doi vor merge împreună la sediul Congresului. Aici, Trump va depune jurământul și va susține discursul inaugural.

În primul rând, voi mulțumi tututor, tuturor președinților, inclusiv președintelui Obama și lui Michelle, care au fost extrem de drăguți”, a spus Donald Trump.

Se anunță o zi extrem de solicitantă pentru forțele de ordine din Washington, D.C. Nu mai puțin de un sfert de milion de oameni vor protesta, în 20 de manifestații separate, față de învestirea lui Donald Trump. Susținătorii lui nu sunt însă impresionați.

Ziua învestirii se va încheia cu tradiționala paradă de pe Pennsylvania Avenue, care pornește de la Capitoliu și se încheie la Casa Albă. Iar seara, noul cuplu prezidențial este așteptat la cel puțin trei recepții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:4,12 m/s
Tue
10
Wed
11
Thu
11
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău