VIDEO | „Vrem Limba Română în Constituție” - flashmob organizat de unioniști în fața Parlamentului

  • 29 Iulie 2019 15:14
VIDEO | „Vrem Limba Română în Constituție” - flashmob organizat de unioniști în fața Parlamentului

Cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la adoptarea Constituției, Asociația „UNIREA-ODIP” a organizat un flashmob cu genericul „Vrem Limba Română în Constituție”.

Evenimentul a avut loc astăzi, la ora 12:00, în fața Parlamentului, iar participanții au întins un tricolor imens de 100 de metri și au cerut modificarea articolului 13 din Legea Supremă cu privire la limba de stat. 

„La data de 29 iulie 1994 a fost adoptată Constituția Republicii Moldova. Aceasta conține o manipulare și o urmă a ocupației sovietice - limba moldovenească. Deznaționalizarea acestui popor continuă și astăzi prin intermediul art. 13 cu privire la limba oficială a statului. La data de 5 decembrie 2013 - Curtea Constituțională a decis că limba oficială a statului este limba română în baza prevederilor Declarației de Independență. Altfel zis, documentul primar și principal de formare a statului Republica Moldova este Declarația de Independență, în cuprinsul căreia găsim limba română. Parlamentul Republicii Moldova, din neglijență și rea-voință nu respectă decizia Curții Constituționale. Deputații au obligația să corecteze textul Constituției și să introducă la art.13 - LIMBA ROMÂNĂ. Altfel, acești deputați încalcă prevederile Constituției care prevede expres faptul că deciziile Curții Constituționale sunt acte cu cea mai mare putere juridică”, a declarat președintele Asociației „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi.

El a amintit că unioniștii desfășoară acțiunea în această zi când este marcată Ziua Constituției Republicii Moldova nu pentru prima dată, dorind în acest fel să obțină legiferarea limbii române în Constituție și să le amintească autorităților că în R. Moldova există românism și dorința oamenilor de a se uni cu România.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău