VIDEO | Victorie pentru protestatarii din Hong Kong. Șefa Executivului a anunțat că „proiectul privind extrădările este mort”

  • 09 Iulie 2019 09:35
VIDEO | Victorie pentru protestatarii din Hong Kong. Șefa Executivului a anunțat că „proiectul privind extrădările este mort”

Șefa Executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a declarat marți că proiectul de lege privind extrădările, care a generat cele mai mari proteste din ultimele decenii din fosta colonie britanică, „este mort”, admițând că inițiativa Guvernului în acest sens a fost „un eșec total”, potrivit Reuters.

Cu toate că a anunțat la jumătatea lunii iunie că acest proiect a fost suspendat, Carrie Lam a declarat marți că „încă există temeri cu privire la sinceritatea Guvernului și există încă temeri cu privire la faptul că procesul de adoptare a proiectului ar putea fi reluat în Consiliul Legislativ”.

„Deci, vreau să reiterez, nu există un astfel de plan, proiectul este mort”, a adăugat Lam în cadrul unei conferințe de presă.

Anunțul acesteia vine după ce zeci de mii de persoane au participat duminică la o nouă manifestație față de proiectul de lege referitor la extrădări, dar și față de activitatea Guvernului.

Hong Kong-ul, care se bucură de o largă autonomie, este de mai multe săptămâni scena unor ample proteste provocate inițial de un proiect de lege despre care criticii susțin că ar permite extrădarea dizidenților politici din Hong Kong pe teritoriul Chinei, dar treptat s-au transformat într-o contestare generală a Guvernului local susținut de Beijing.

Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiția ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepția afacerilor externe și a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O țară, două sisteme”.

 

 

 

 

sursa: mediafax

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău