VIDEO | Următorul contract uriaș al Armatei Române pentru un nou sistem de rachete anti aeriene: Americanii de la Raytheon propun sistemul NASAMS cu două tipuri de rachete

  • 21 Octombrie 2020 08:33
VIDEO | Următorul contract uriaș al Armatei Române pentru un nou sistem de rachete anti aeriene: Americanii de la Raytheon propun sistemul NASAMS cu două tipuri de rachete

Armata Română va cheltui circa 2,7 miliarde de euro pentru un nou sistem anti-aerian de rachete pentru rază scurtă și foarte scurtă, o nouă capabilitate care să completeze sistemul Patriot recent achiziționat și care este pentru protecția pe rază lungă. Deși încă nu a fost anunțat dacă va fi un contract încredințat direct, guvern la guvern sau printr-o procedură competitivă, există mai multe variante pe piață. Americanii de la Raytheon, cei care produc și sistemul Patriot, propun României sistemul NASAMS cu două tipuri de rachete ce sunt folosite și pe avioanele F-16.

Potrivit hotnews.ro, pe lângă cele aproape 4 miliarde pentru cele șapte baterii de rachete sol-aer Patriot cu bătaie lungă, Armata Română vrea să achiziționeze și 27 de sisteme de rachete pentru apărarea pe rază scurtă (SHort Range Air Defense - SHORAD) și foarte scurtă (Very SHort Range Air Defense - VSHORAD). Sistemele ar urmă să lucreze într-un mod stratificat, împreună cu Patriot și mai bătrânul sistem HAWK aflat în dotarea forțelor armate.
 
Potrivit aprobării deja primite în Parlament, MApN estimează că noul contract ar putea fi de circa 2,7 miliarde de euro fără TVA.

Sistemele de apărare pe rază scurtă și foarte scurtă vin să completeze capabilitatea dobândită de România prin achiziția sistemelor Patriot ce asigură o apărare aeriană pe o rază mare. Sistemele VSHORAD/SHORAD sunt folosite, mai ales prin mobilitatea lor, pentru apărarea aeriană a unui obiectiv, a unei unități sau pentru apărarea în teren, iar România în momentul de față stă deficitar la acest capitol.

Într-un interviu acordat HotNews.ro, Michael Ellison, director Raytheon Missiles&Defense responsabil pe Europa de Est, a precizat că firma americană propune României sistemul NASAMS (Norwegian/National Advanced Surface to Air Missile System), un sistem dezvoltat împreună cu norvegienii de la Kongsberg.
 
Raytheon este compania care produce sistemul Patriot, deja achiziționat de România, dar și racheta anti-navă Naval Strike Missile (NSM), pentru care România tocmai ce a primit unda verde de la Departamentul de Stat al SUA pentru o viitoare achiziție de circa 200 de milioane de euro.
 
„Sistemul NASAM ar fi principala noastră propunere pentru Guvernul României. NASAMS e un sistem cu multiplii efectori (n.r. rachete) și care încorporează [componentele] SHORAD și VSHORAD”, a declarat Michael Ellison, director Raytheon Missiles&Defense responsabil pe Europa de Est.

„Principalele rachete folosite în sistemul NASAMS sunt racheta AMRAAM și AIM-9X. Cu cele două tipuri de rachete putem acoperi cerințele pentru rază scurtă și rază foarte scurtă”, a mai spus Ellison.

Tocmai folosirea acestor tipuri de rachete ar fi un avantaj pentru România, consideră reprezentantul Raytheon, având în vedere că România a achiziționat aceste tipuri de rachete pentru a le folosi pe avioanele F-16 recent intrate în dotarea Forțelor Aeriene.

„E un avantaj din punct de vedere al economiei sistemului. Modul nostru de abordare e pentru un sistem cu utilizare dublă. Rachetele AMRAAM și AIM-9X pot fi folosite atât pe avioane, cât și pe un sistem cu lansare de la sol”, a spus Ellison.

Sistemul NASAMS poate contracara orice timp de amenințare aeriană, spune reprezentantul Raytheon, fie că e vorba de drone, rachete care zboară la altitudini joase, avioane, elicoptere.
 
Citiți continuarea pe hotnews.ro
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău