VIDEO | Un spectacol cu focuri de artificii a fost amânat după ce o balenă și-a făcut apariția în portul orașului Wellington

  • 06 Iulie 2018 18:15
VIDEO | Un spectacol cu focuri de artificii a fost amânat după ce o balenă și-a făcut apariția în portul orașului Wellington

Autoritățile din Wellington, capitala Noii Zeelande, au decis amânarea focurilor de artificii dedicate celebrării Matariki, Anul Nou în tradiția populației indigene maori, după ce o balenă sudică, aflată probabil în perioada de împerechere, și-a făcut apariția în portul orașului, informează DPA.

Apariția inedită a mamiferului marin, eveniment produs pentru prima dată în Wellington Harbour în ultimii opt ani, a atras o mulțime de spectatori pe chei începând cu ziua de miercuri, atunci când balena și-a făcut simțită prezența. Mii de lucrători s-au oprit din drumul zilnic către muncă pentru a admira acrobațiile acvatice ale balenei. 

''Locuitorii din Wellington s-au îndrăgostit de această balenă și ne-au spus că nu vor ca ceva rău să i se întâmple'', a spus vineri primarul în funcție, Jill Day, într-o declarație prin care a anunțat amânarea focurilor de artificii. 

Potrivit ministerului neozeelandez al conservării (DOC), balenele sudice, care pot atinge 18 metri în lungime, își fac de obicei apariția în apele subantarctice din jurul insulelor Auckland și Campbell în timpul sezonului de împerechere, iarna și primăvara.

Nadine Bott, care lucrează în cadrul DOC, a declarat pentru site-ul de știri Stuff că balena face sărituri și lovește apa cu coada pentru a produce mai mult zgomot și a atrage astfel alte exemplare. 

''Este posibil să fie în căutarea unui partener, dar nu are prea multe șanse de a-l găsi în zona țărmului'', a spus aceasta.

Deocamdată nu este cunoscut sexul balenei, iar mamiferul nu a primit încă un nume, deși pe rețelele de socializare au circulat mai multe propuneri precum Whaleington, Free Welly și Swim Dotcom.

Populația indigenă maori sărbătorește Anul Nou atunci când pe cer apare Matariki, un roi stelar din emisfera sudică, cunoscut și sub denumirea de Pleiade sau Seven Sisters, care este însoțit și de o lună nouă.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:67 %
Vint:4,12 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău