VIDEO | Trump promite să pună capăt războiului din Ucraina, în timpul întâlnirii cu Zelenski

  • 27 Septembrie 20:07
VIDEO | Trump promite să pună capăt războiului din Ucraina, în timpul întâlnirii cu Zelenski

Donald Trump, candidatul republican la președinția americană, a declarat vineri că va colabora atât cu Ucraina, cât și cu Rusia pentru a pune capăt războiului lor, în timp ce a stat alături de liderul ucrainean Volodimir Zelenski înainte de întâlnirea lor de la New York, relatează Reuters.

Donald Trump și Volodimir Zelensky au început vineri o întâlnire foarte delicată la New York, având în vedere criticile repetate ale candidatului republican la adresa ajutorului masiv american acordat Ucrainei, transmite HotNews

Președintele ucrainean a sosit dimineață la una dintre proprietățile miliardarului din New York, Trump Tower.

Vorbind cu reporterii de la Trump Tower, Zelenski a spus că dorește să discute cu Trump „planul de victorie” pentru Ucraina. Trump l-a lăudat pe Zelenski, dar a spus că are o relație solidă și cu președintele rus Vladimir Putin.

„Avem o relație foarte bună (cu Zelenski) și am și o relație foarte bună, după cum știți, cu președintele Putin”, a spus Trump, subliniind că întâlnirea cu liderul ucrainean va fi una constructivă. 

„Și cred că dacă vom câștiga, cred că o vom rezolva foarte repede”, a adăugat el, referindu-se la alegerile prezidențiale din SUA din 5 noiembrie.

„Suntem de acord că trebuie să punem capăt războiului din Ucraina”, a declarat președintele ucrainean.

Întâlnirea lui Trump cu Zelenski vine după ce acesta l-a criticat pe liderul ucrainean în campanie și și-a exprimat îndoielile că aliatul SUA poate câștiga războiul cu Rusia.

Zelenski, care se află în Statele Unite pentru Adunarea Generală a ONU, s-a întâlnit joi cu președintele democrat Joe Biden și cu vicepreședintele Kamala Harris, candidatul democrat la președinție la alegerile din 5 noiembrie.

În weekend, Zelenski a călătorit la o fabrică de muniții din Pennsylvania împreună cu guvernatorul democrat al acestui stat, Josh Shapiro, un aliat-cheie al lui Harris.

Vizita a deranjat campania lui Trump și i-a înfuriat pe unii republicani din Congres, care au considerat călătoria drept o oprire de campanie, mai ales că Pennsylvania este un stat important pentru stabilirea câștigătorului alegerilor.

Trump, la rândul său, și-a intensificat criticile la adresa lui Zelenski în ultimele zile. Luni, el a declarat că Zelenski dorește ca Harris să câștige alegerile, iar miercuri a numit Ucraina „moartă” și „demolată”.

În general, Trump a refuzat să spună că dorește ca Ucraina să câștige războiul cu Rusia și a caracterizat ajutorul SUA pentru Ucraina drept o risipă de bani.

Septuagenarul l-a descris de asemenea pe Volodimir Zelenski drept „cel mai bun vânzător de pe planetă”. „De fiecare dată când vine în țara noastră, pleacă cu 60 de miliarde de dolari”, a glumit el, potrivit AFP.

De fapt, Donald Trump a susținut în repetate rânduri că, dacă ar fi reales, ar rezolva războiul dintre Rusia și Ucraina „în 24 de ore” – fără a explica vreodată cum.

„Cred că putem găsi un acord care să fie bun pentru ambele părți”, a repetat el vineri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
23,85
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:5,14 m/s
Sat
22
Sun
17
Mon
14
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău