VIDEO | Siegfried Mureșan: Zeci de experți din state membre ale UE vor lucra în toate domeniile ce țin de întărirea și combaterea securității cibernetice a R. Moldova

  • 23 Mai 2023 13:12
VIDEO | Siegfried Mureșan: Zeci de experți din state membre ale UE vor lucra în toate domeniile ce țin de întărirea și combaterea securității cibernetice a R. Moldova

Zeci de experți din state membre ale Uniunii Europene care vor lucra în toate domeniile ce țin de întărirea și combaterea securității cibernetice, vor veni în cadrul Misiunii de parteneriat în Republica Moldova a declarat într-un interviu pentru Radio Chișinău, Președintele Delegației Parlamentului European la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, eurodeputatul Siegfried Mureșan. Europarlamentarul a subliniat că UE va veni cu o abordare integrată privind Rep. Moldova și statele membre în ceea ce privește securitatea, va urmări care sunt riscurile, de unde și când vin cei care doresc destabilizarea și dezinformarea în Rep. Moldova.

Președintele Delegației Parlamentului European la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, eurodeputatul Siegfried Mureșan:     

„Vor fi zeci de experți din state membre ale Uniunii Europene care vor lucra în toate domeniile ce țin de întărirea și combaterea securității cibernetice a Republicii Moldova și vor veni cu toată expertiza pe care Uniunea Europeană deja o are. Și nouă,  la nivel European ne-a luat timp să înțelegem cum vin știrile false, de unde vin și care sunt mijloacele, canalele și conturile de internet din Statele membre ale Uniunii Europene care propagă mesaje care își au originea în Federația Rusă. Deci, voi veni cu toată această experiență care va ajuta și totodată, voi veni cu abordare integrată în ceea ce privește securitatea, pentru că riscurile de securitate în Republica Moldova sunt aceleași riscuri ca și în Uniunea Europeană. Adesea, traficurile de droguri de ființe umane ce au loc pe aici inclusiv peste frontiera Rep. Moldova vizează de fapt UE, iar Rep. Moldova este doar zonă de tranzit. Ceea ce vreau să spun este că UE va veni cu o abordare integrată privind Rep. Moldova și statele membre în ceea ce privește securitatea, vom urmări împreună care sunt riscurile, de unde vin cei care doresc destabilizarea și dezinformarea și când vin în Rep. Moldova. Aceste lucruri ne vor permite să înțelegem situația mai bine și să contracarăm eventuale riscuri”, a menționat Mureșan.

Miniștrii de externe din Uniunea Europeană au convenit la Bruxelles asupra implementării unei noi misiuni civile în Republica Moldova, pentru a o ajuta să-și consolideze reziliența în ceea ce privește gestionarea crizelor și combaterea amenințărilor hibride, în special în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Șef al acestei misiuni va fi românul Cosmin Dinescu, care va conduce operațiunile pe teren, în timp ce comandant va fi directorul general al Serviciului european pentru acțiune externă pentru planificare și operațiuni civile, Stefano Tomat, responsabil de operațiunile civile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
30,52
Cer senin
Umiditate:22 %
Vint:6,17 m/s
Tue
23
Wed
16
Thu
7
Fri
8
Sat
10
Arhivă Radio Chișinău