VIDEO | Săptămâna Europeană a Energiei Durabile, în R.Moldova. Cum să citim corect etichetele energetice

  • 28 Iunie 2020 17:55
VIDEO | Săptămâna  Europeană a Energiei Durabile, în R.Moldova. Cum să citim corect etichetele energetice

Casa noastră este echipată cu diverse produse electrocasnice care ne ajută în viața de zi cu zi. Toate consumă energie electrică. Nu întotdeauna înțelegem ce și cât consumă. Pentru a desluși, a economisi și a plăti mai puțin pentru energia electrică, trebuie să citim etichetele energetice. 

Încă din 2014, uscătoarele de rufe, aparatele de climatizare, cuptoarele și hotele de bucătărie, lămpile electrice și a corpurilor de iluminat, mașinile de spălat rufe, mașinile de spălat vase, aparatele frigorifice, aparatele TV, aspiratoare, instalațiile pentru încălzirea apei, instalațiile pentru încălzirea incintelor au etichete energetice. Sunt obligatorii!

Etichetele energetice sunt pe o scară de la A la G, în funcție de consumul lor de energie. Clasa A (verde) fiind cea mai eficientă și clasa G (roșu) cel mai puțin eficientă! În prezent, dat fiind faptul că majoritatea aparatelor electrice de un anumit tip sunt clasa A, au fost adăugate și alte 3 clase: A+, A++ și A+++. 

De exemplu, un frigider de clasa A+++ va consuma anual cu cca. 160 kWh/an, în timp ce un frigider de clasa B va consuma cca. 434 kWh/an. - diferenta fiind de aproximativ 274 kwh/an - adică 490 de lei anual economisiti. 

Dar tu știi cât plătești în plus pentru consumul aparatelor tale de uz casnic? Încurajează-i și pe ceilalți membri ai comunității din care faci parte să respecte câteva principii simple pentru a economisi energia consumată.

Săptămâna Energiei Durabile a UE  (EUSEW), care este și cel mai mare eveniment dedicat energiei regenerabile și utilizării eficiente a energiei în Europa, a revenit pentru a 15-a ediție! Evenimentul s-a desfășurat în perioada 22-26 iunie și i-a provocat pe cetățenii UE să gândească dincolo de criză și să conștientizeze cum consumă energia și de unde pentru regenerarea resurselor.  

Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) se alătură evenimentului cu un spot video dedicat etichetării energetice, care informează cum poate populația țării noastre să optimizeze utilizarea energiei electrice. Acesta are scopul de a-i comunica publicului posibilitățile de economisire a energiei electrice prin achiziționarea și folosirea conștientă a produselor de uz casnic. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău