VIDEO | Salvatorii din Suedia folosesc bombe pentru a stinge incendiile devastatoare din țară

  • 27 Iulie 2018 11:44
VIDEO | Salvatorii din Suedia folosesc bombe pentru a stinge incendiile devastatoare din țară

Suedia, care se confruntă cu incendii majore de pădure, a luat decizia de a trimite avioane de luptă pentru a stopa flăcările. Însă nu cu apă, ci cu bombe.

De aproape două săptămâni, focul mistuie pădurea Alvdalen, din centrul Suedia

Iar ca situția să fie de-a dreptul de coșmar, incendiul începuse să înainteze spre o bază militară cu depozite pline de obuze.

Baza fiind situată într-un loc greu accesibil, pompierii au trebuit să apeleze la forțele aeriene suedeze, relatează publicația The Local.

Armata suedeză a trimis, miercuri, o escadrilă de avioane de luptă Jas 39 Gripen, pentru a încerca să limiteze cu bombe răspândirea flăcărilor.

Raționamentul? „Oxigenul din foc poate fi îndepărtat cu ajutorul bombelor (...) Analiza noastră preliminară indică faptul că va avea un efect bun”, preciza într-un comunicat de presă, înainte de intervenția forțelor aeriene, șeful serviciului de pompieri din zonă, Johan Szymanski.

Bombele, model GBU-49, au căzut de la 3.000 de metri, cu o viteză de 550 de kilometri/h, înainte de a-și atinge țintele.

În acest fel, avioanele au reușit să stingă flăcări pe un perimetru de până la 100 de metri de la locul în care a picat bomba.

Guvernul suedez a autorizat agenția de protecție civilă să ceară asistență din partea NATO constând în avioane de stingere a incendiilor, dacă este necesar, pentru a face față incendiilor de pădure devastatoare, a anunțat joi premierul Stefan Lofven, citat de agenția DPA, potrivit Agerpres.

Riscul izbucnirii de noi incendii în Suedia „rămâne foarte ridicat'', a declarat Lovfen presei. Agenția de protecție civilă MSB va fi autorizată să ceară ajutor din partea NATO și a partenerilor NATO până la 10 august, potrivit guvernului suedez.

Serviciul de meteorologie a prognozat pentru sfârșitul săptămânii o vreme mai rece, cu unele precipitații.

Suedia a primit asistență din partea mai multor țări din UE și a Norvegiei vecine, constând inclusiv în avioane și elicoptere. Membră a UE, dar nu și a NATO, Suedia a cooperat încă din 1994 cu Alianța Nord-Atlantică în cadrul programului Parteneriat pentru Pace.

Sursa: digi24

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău