VIDEO | Protestul veteranilor s-a încheiat. Când va fi organizată următoarea manifestație

  • 19 Iulie 2020 13:07
VIDEO | Protestul veteranilor s-a încheiat. Când va fi organizată următoarea manifestație

Protestul de duminică al veteranilor s-a încheiat. Combatanții au anunțat că vor manifesta săptămâna viitoare în fața Parlamentului, pentru a susține moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu. Acțiunea de protest s-a desfășurat fără incidente.

UPDATE 12:42 Veteranii au votat o Rezoluție în care condamnă faptul că „majoritatea parlamentară nu dorește să asculte problemele cetățenilor, Parlamentul a devenit un centru comercial în care totul se vinde și se cumpără, iar schemele lui Plahotniuc au fost preluate de Dodon și acoliții lui. Ei denunță faptul că Igor Dodon, în goana după al doilea mandat, substituie toate puterile în stat și este gata să facă orice pentru a-și păstra puterea și trădează propriul popor, este gata să vândă sate întregi separatiștilor criminali de la Tiraspol în schimbul votului de la toamnă”. Veteranii cer demisia Guvernului condus de Ion Chicu și instalarea unui guvern profesionist, neafiliat politic. Ei cer demisia președintei Parlamentului Zinaida Greceanîi și a lui Igor Dodon, care ar duce la depășirea crizei politice și la alegeri libere în toamnă. 
Foștii combatanți cer crearea unui departament al veteranilor care să promoveze drepturile și politici sociale pentru cei care au luptat.
 
Totodată, veteranii i-au îndemnat pe deputații din opoziție să susțină moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu. Ei au propus că joi, când va avea loc ședința Parlamentului, să se adune din nou în fața Legislativului.
 
UPDATE 12:33 Tamara Rotari, pedagog Cahul. „Protestez împreună cu dumneavoastră. Sunt pedagog și am sunat-o pe mama lui Igor Dodon care a crescut un copil fără demnitate, fără respect, criminal care încurajează polițiștii care au lovit în combatanți. În 92 mi-am petrecut soțul în Transnistria. Cu lacrimi amare și cu cei doi feciori mi-am așteptat soțul, de aceea am venit azi să susțin veteranii”.
 
UPDATE 12:20 Susținător al veteranilor, participant la protest: „E strigător la cer ceea ce se întâmplă, că de 30 de ani vă rugați să vă mărească pensiile, indemnizațiile. Toate statele care și-au căpătat independența au progresat, dar noi din săraci am devenit și mai săraci, pentru că n-am securizat acest teritoriu. Toate statele își securizează teritoriul prin limbă, lege, cetățenie”.
Vladimir Melnic, care a venit să-și susțină cei doi unchi care au luptat în războiul din 1992: „Dacă nu vom ieși azi să protestăm, nu vom avea viitor, copii noștri nu vor avea viitor. Polițiștii dacă au putere și mușchi să elibereze teritoriile. Dacă nu, jos guvernarea, că sunt niște criminali”.
 
UPDATE 11:55 O participantă la manifestație a anunțat că protestatarilor li se vor alătura și agricultorii care sunt nemulțumiți de situația economică.

UPDATE 11: 40 Veteranul Anatol Macovei a denunțat acțiunile poliției de la protestul din 16 iulie. „Călăii, care au dat indicații ca veteranii de război să fie bătuți și reținuți, să-și ceară scuze. Dar deasupra lor stau Voicu și Chicu care le-au dat indicații. În stânga Nistrului locuiesc aceeași oameni ca și noi, dar sunt conduși de bandiți, care nu achită taxe, fură gaze și energia achitată de noi, sug sângele nostru mai departe”.

Totodată el a făcut un apel către politicienii din opoziție să se unească. „Lăsați ambițiile să facem curățenie la noi acasă. Pentru asta ne trebuie unitate”.

Veteranii au criticat și felul în care guvernarea gestionează criza pandemică. „R. Moldova este pe primul loc la COVID în lume. Ne-au izolat de lume. Se așteaptă al doilea val. Această guvernare o să ne anunță stare de urgență și o să ne țină în casă”.

UPDATE 11:05 „Noi suntem poporul - Dodon e trădătorul!”, scandează protestatarii.
 
UPDATE 10:37 Veteranii se află în fața Parlamentului și cer demisia lui Igor Dodon și a Guvernului. Ei îl acuză pe președintele Igor Dodon că acționează în detrimentul intereselor R. Moldova.

Vasile Crețu, din satul Hagimus, și-a exprimat indignarea față de acțiunile de joi ale poliției împotriva protestatarilor. „Noi respectăm distanța, dar Dodon a respectat? Acesta e președinte? Ocupanții ne-au închis toate drumurile, nu putem intra în sat. Eu nu pot să știu ce se va întâmpla cu mine. În fiecare dimineață îs filmat, cu binoclul se uită la mine”.

Veteranii au tinut un minut de reculegere in memoria celor care au luptat si au cazut in razboiul din 1992.
 
UPDATE 10: 30 Constantin Covrig: Ne aflăm într-o dictatură polițienească, a hoților și tâlharilor, a kulioacelor, care nu ne reprezintă. Rămân în vigoare revendicările cerute joi. Am ieșit în piață că ne-a împins mizeria.
 
Știrea inițială:
Veteranii de război au anunțat un nou protest pentru duminică, 19 iulie, ora 10:00, în centrul Chișinăului. Ei cer demisia actualei guvernării și scandează lozinci anti Dodon.
 
Ei sunt nemulțumiți de faptul că autoritățile admit instalarea posturilor ilegale de către regimul separatist de la Tiraspol în zona de securitate. Totodată, veteranii cer condiții sociale mai bune pentru cei care au luptat în diferite războaie.

Un protest similar care a avut loc joi, 16 iulie, s-a încheiat cu altercații între veterani și poliție. Forțele de ordine au aplicat forța fizică asupra unor protestatari.

Ministerul de Interne a avertizat în ajun că ar putea sista sau întrerupe forțat protestul dacă vor fi admise violențe.

Amintim că regimul separatist de la Tiraspol, doar în ultimele luni, a instalat cel puțin 37 de noi posturi de control ilegale, sub pretextul pandemiei de coronavirus.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău