VIDEO | Proteste masive în Georgia. 63 de persoane au fost reținute, în timp ce șeful diplomației europene cere respectarea dreptului la întrunire pașnică

  • 01 Mai 13:46
VIDEO | Proteste masive în Georgia. 63 de persoane au fost reținute, în timp ce șeful diplomației europene cere respectarea dreptului la întrunire pașnică

Poliția georgiană a reținut 63 de participanți la protestele de masă împotriva guvernului, a anunțat miercuri ministrul adjunct de interne, Alexander Darakhvelidze, transmite dpa, transmite Agerpres.

În timpul nopții, forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene, bastoane și tunuri cu apă pentru a dispera zecile de mii de manifestanți, scrie G4Media.

Protestul este îndreptat de mai multe săptămâni împotriva planurilor guvernului de a preveni presupusa influență străină asupra societății civile georgiene.

Dezbaterea în a doua lectură a proiectului de lege în acest sens va continua miercuri în parlamentul Georgiei, stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

 

Printre cei reținuți de poliție s-a aflat Levan Khabeishvili, liderul Mișcării Naționale Unite, cel mai mare partid de opoziție.
Khabeishvili a publicat o fotografie în care apare cu fața umflată și însângerată.

Polițiștii au recurs la violență marți seara împotriva demonstranților, forțând-i să iasă din clădirea parlamentului. Situația s-a calmat de-abia în cursul nopții. Noi proteste au fost anunțate pentru miercuri.

Mărul discordiei îl constituie o lege, similară celei din Rusia, care clasifică ONG-urile care primesc fonduri din străinătate drept agenți străini.

În Georgia, multe proiecte de promovare a democrației funcționează cu bani din partea statelor UE sau a SUA.

Partidul Visul Georgian, aflat la guvernare, spune că scopul legii este o mai mare transparență, în timp ce criticii se așteaptă ca legea să fie folosită pentru a opri fluxul acestor fonduri și a persecuta forțele prooccidentale.

În urma evenimentelor de marți, șeful diplomației UE, Josep Borrell a cerut guvernului de la Tbilisi să respecte dreptul la întrunire pașnică și să nu folosească forța împotriva protestatarilor, transmite Reuters.

‘Georgia este o țară candidată la UE, fac apel la autoritățile sale să asigure dreptul la întrunire pașnică. Folosirea forței pentru suprimarea acestui drept este inacceptabilă’, a reacționat Borrell miercuri pe contul din rețeaua X.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
33,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:2,57 m/s
Mon
32
Tue
33
Wed
34
Thu
32
Fri
28
Arhivă Radio Chișinău