VIDEO | Proteste de amploare în Polonia împotriva reformelor judiciare

  • 04 Iulie 2018 17:18
VIDEO | Proteste de amploare în Polonia împotriva reformelor judiciare

Sute de polonezi s-au adunat în fața Curții Supreme de Justiție a Poloniei, miercuri, pentru a protesta împotriva unei reforme judiciare, în urma căreia aproape 40% din judecători sunt obligați să se retragă din funcție din cauza reducerii vârstei de pensionare, relatează site-ul agenției Dpa, potrivit Mediafax.

"Jos mâinile de pe tribunale", scandează protestatarii. Potrivit autorităților, aproximativ 1.500 de persoane participă la manifestații.

Președinta Curții Supreme, judecătoarea Malgorzata Gersdorf, a fost aplaudată atunci când s-a opus noii legi, prezentându-se miercuri la locul de muncă.

Gersdorf a declarat că biroul său este protejat de constituție și nicio reformă dată de partidul de guvernământ, Lege și Justiție (PiS), nu poate să schimbe acest lucru.

O lege aprobată de PiS în luna aprilie prevede faptul că, de marți 3 iulie, judecătorii Curții Supreme trebuie să se pensioneze la vârsta de 65 de ani, în loc de 70. Noua lege afectează 27 din 72 de judecători, inclusiv pe Gersdorf. Până acum, doar 16 au înaintat o cerere președintelui pentru a rămâne în funcție.

Partidul Lege și Justiție (PiS), se află în dispută cu Uniunea Europeană din cauza noilor reforme judiciare. Comisia Europeană a lansat, luni, procedura formală de sancționare a Poloniei din cauza noii legi privind funcționarea Curții Supreme de Justiție, despre care consideră că va submina independența judiciară.

Premierul polonez a apărat reformele, afirmând că fiecare stat are "dreptul" de a își crea propriul sistem legislativ.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău