VIDEO | Președintele României Klaus Iohannis: Vom continua să ajutăm Ucraina cât va fi nevoie; este angajamentul ferm al României

  • 24 Februarie 12:41
VIDEO | Președintele României Klaus Iohannis: Vom continua să ajutăm Ucraina cât va fi nevoie; este angajamentul ferm al României

Președintele României Klaus Iohannis a transmis, vineri, 24 februarie, un mesaj la un an de la începerea războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei în care afirmă că România va continua să sprijine Ucraina și poporul ucrainean atât timp cât va fi nevoie, fiind "angajamentul ferm" al țării noastre, scrie Agerpres.

"Vom continua să ajutăm Ucraina și poporul ucrainean atât timp cât va fi nevoie. Este angajamentul ferm al României. Războiul ne-a mai învățat o lecție, cea a solidarității și unității. Împreună am arătat că suntem puternici și ne opunem agresiunii ruse. Această bătălie trebuie să fie câștigată de Ucraina, iar Rusia trebuie să răspundă pentru crimele comise și pentru viețile distruse. Dragi ucraineni, nu sunteți singuri! Aveți în România un prieten de nădejde, care vă sprijină în această luptă nedreaptă! Este responsabilitatea noastră, a tuturor, să contribuim la victorie și la construirea unui viitor mai bun, în pace! România este și va fi alături de Ucraina!", spune șeful statului în mesajul video.

El arată că în urmă cu un an Ucraina a fost atacată cu cruzime, fără nicio justificare, de către Rusia, iar poporul ucrainean a impresionat prin curaj, forță și hotărâre în apărarea țării și a libertății.

"Dragi români, în dimineața zilei de 24 februarie 2022, acum exact un an, am văzut cum prezentul și viitorul nostru se pot schimba într-o clipă. O națiune independentă, un stat vecin nouă - Ucraina - a fost atacat cu cruzime, fără nicio justificare, de către Rusia. Oameni nevinovați și-au pierdut viața, i-au pierdut pe cei dragi, și-au pierdut casele, le-au fost distruse școlile și spitalele și au fost nevoiți să fugă din calea războiului pentru a se salva pe ei și viața copiilor lor. În tot acest timp, însă, poporul ucrainean a impresionat o lume întreagă prin curajul, forța și hotărârea arătate în apărarea țării și a libertății, respingând agresiunea forțelor inamice ruse", spune șeful statului.

Președintele Iohannis subliniază că "apărându-și țara și libertatea, poporul ucrainean protejează valorile și libertatea noastră, protejează securitatea noastră, a românilor și a întregii Europe".

"Lupta poporului ucrainean este și lupta noastră! Încă din prima zi, România a fost alături de poporul ucrainean, iar românii au arătat întregii lumi ce înseamnă să oferi sprijin și să îți deschizi ușa casei pentru femeile și copiii care și-au pierdut căminul, să îi ajuți cu inima deschisă pe toți cei care fug din cauza ororilor războiului. Ne-am mobilizat cu toții, cetățeni și autorități, să răspundem rapid și să sprijinim Ucraina în marea sa provocare", spune Iohannis.

Șeful statului le mulțumește tuturor românilor pentru solidaritatea și empatia arătată.

"Ați demonstrat că românii sunt vecini și parteneri pe care te poți baza", mai spune șeful statului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Thu
21
Fri
21
Sat
21
Sun
19
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău