VIDEO | Peste 150 de nave blocate după ce un portcontainer a eșuat în Canalul Suez; ranfluarea sa ar putea dura câteva săptămâni

  • 25 Martie 2021 18:44
VIDEO | Peste 150 de nave blocate după ce un portcontainer a eșuat în Canalul Suez; ranfluarea sa ar putea dura câteva săptămâni

Ranfluarea unei nave portcontainer care a eșuat marți în canalul Suez și a blocat complet navigația pe această cale maritimă esențială ar putea dura mai multe săptămâni, a declarat joi compania care se ocupă de această operațiune, în timp ce 156 de nave sunt blocate în zonă, relatează Reuters.

 


Nava ''Ever Given'', cu o lungime de 400 de metri, a eșuat pe diagonala canalului, din cauza vântului puternic însoțit de o furtună de nisip care a redus vizibilitatea, blocând ambele sensuri de navigație.
 

Foto: (c) SUEZ CANAL AUTHORITYHO / EPA


Potrivit Autorității Canalului Suez (SCA), o încercare de ranfluare a navei era în desfășurare joi și opt remorchere încearcă să miște nava eșuată. ''Nu putem exclude ca aceasta să dureze săptămâni, depinde de situație'', a declarat Peter Berdowski, directorul companiei olandeze Boskalis, care încearcă să ranflueze portcontainerul.
 

Foto: (c) SUEZ CANAL AUTHORITYHO / EPA


''Este ca o enormă balenă eșuată. O greutate enormă este înfiptă în nisip. S-ar putea să fie nevoie să folosim o combinație de metode, reducând greutatea prin transferul containerelor, motorinei și apei de pe navă, remorchere și să dragăm nisipul'', explică acesta.

În total 156 de nave de mare tonaj, vrachiere care transportă cereale, portcontainere sau petroliere așteaptă pe unul dintre sensurile de navigație, formând astfel unul dintre cele mai mari blocaje maritime văzute până în prezent, în condițiile în care fluxurile mondiale de transport erau oricum perturbate de pandemia COVID-19.

Prin canalul Suez tranzitează circa 30% din traficul maritim mondial de transport containere și circa 12% din comerțul global de bunuri.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău