VIDEO | Parlamentul găzduiește o expoziție în memoria victimelor deportărilor staliniste

  • 05 Iulie 11:30
VIDEO | Parlamentul găzduiește o expoziție în memoria victimelor deportărilor staliniste

Parlamentul găzduiește o expoziție tematică dedicată celor 75 de ani de la cel mai mare val de deportări staliniste din Basarabia. Expoziția conține fotografii și copii de documente din fondurile Agenției Naționale a Arhivelor. Acestea fac referire la istoriile de viață ale mai multor persoane deportate, care locuiau în diferite localități ale țării, erau de diferite naționalități și ocupau diferite poziții sociale.

Expoziția ilustrează și istoria familiei deputatei Valentina Ghețu. O serie de fotografii vechi, de familie, documente originale și obiecte din colecția deputatei vorbesc despre povestea tristă trăită de familia Simon din satul Zăbriceni, raionul Edineț. Printre obiecte se regăsește și un samovar vechi, de peste 200 de ani, pe care Valentina Ghețu l-a răscumpărat după ce familia sa a revenit din Siberia și îl mai folosește cu ocazii speciale.

De asemenea, sunt expuse prosoape și fețe de masă croșetate în Siberia de mama și bunica parlamentarei, dar și câteva șaluri purtate de membrii familiei.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:1,54 m/s
Tue
27
Wed
31
Thu
31
Fri
31
Sat
32
Arhivă Radio Chișinău