VIDEO | Operațiunea „Falkusa”: O tonă de cocaină, confiscată pe „noua rută africană"

  • 12 Septembrie 16:51
VIDEO | Operațiunea „Falkusa”: O tonă de cocaină, confiscată pe „noua rută africană

Aproape o tonă de cocaină, destinată pieței europene și a cărei valoare comercială a fost estimată la peste 40 milioane de euro, a fost confiscată pe "noua rută africană", în largul insulelor Canare, au anunțat sâmbătă autoritățile croate și spaniole, citate de France Presse, potrivit Agerpres.

Încărcătura a fost descoperită pe un velier care arbora pavilion croat, având la bord trei cetățeni croați. Ei fac parte dintr-o "celulă a cartelului balcanic specializat în traficul de droguri pe veliere și iahturi", a indicat poliția croată într-un comunicat.

Nava a fost interceptată "în apele internaționale, la circa 88 de mile (163 km) vest de insula La Palma", a precizat la rândul său Garda Civilă spaniolă. Cei trei membri ai echipajului au fost arestați, conform comunicatului.

Zona este descrisă ca fiind "noua rută maritimă africană a traficului de droguri internațional".

Controalele sanitare impuse de epidemia de COVID-19 în diferite porturi sud-americane au compromis planurile traficanților, care se văd obligați să primească drogurile în largul coastelor africane ale Golfului Guineei, conform Gărzii Civile spaniole.

În cursul percheziției, 980 pachete de droguri, adică 980 kg, au fost descoperite sub velier. Valoarea de piață a acestei cantități de droguri, "destinată Spaniei și Croației", a fost estimată la "peste 40 milioane de euro", potrivit poliției croate.

În cadrul operațiuni "Falkusa", velierul a fost supravegheat încă de la plecarea sa din portul croat Sibenik, la începutul anului 2020. În luna august, el se îndreptase dinspre insulele Canare spre sud pentru a îmbarca încărcătura.

Mai multe anchete ale Gărzii Civile spaniole au semnalat în ultimul timp o "prezență tot mai consoldată" în Galicia, în sudul Peninsulei Iberice și în Insulele Canare, a membrilor unor bande criminale din Albania, Muntenegru, Croația și Bosnia, "responsabili de numeroase importuri de cocaină în Europa".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
1
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:1,5 m/s
Fri
3
Sat
3
Sun
3
Mon
2
Tue
4

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău