VIDEO | O autostradă din Belgia transformată în groapă de gunoi după inundații

  • 04 Septembrie 2021 14:40
VIDEO | O autostradă din Belgia transformată în groapă de gunoi după inundații

Jucării, cărți și saltele murdărite de noroi, dulapuri și frigidere făcute bucăți, aproximativ 90.000 de tone de deșeuri rezultate în urma inundațiilor catastrofale din luna iulie se întind pe o bretea de autostradă dezafectată din estul Belgiei, transmite AFP.

Este o imagine spectaculoasă care arată pagubele materiale excepționale ale inundațiilor care au provocat moartea a 38 de persoane în zilele de 14 și 15 iulie, potrivit cifrelor oficiale.

La Herstal, în apropiere de orașul Liege, una din regiunile cele mai afectate de inundații, o porțiune de opt kilometri din autostrada A601 dezafectată a fost transformată în groapă de gunoi improvizată cu o înălțime de șase metri. Toată această mare de obiecte a fost adusă în ultimele șase săptămâni cu camioanele, după curățarea cursurilor de apă, a râurilor Meuse și Vesdre.


Toate aceste bucăți de viață care s-au acumulat reprezintă o provocare care trebuie gestionată atât de aleșii publici cât și de companiile care se ocupă cu tratarea deșeurilor.

În total, aproximativ 160.000 de tone de deșeuri au fost produse de inundații numai în Wallonia, potrivit autorităților din această regiune francofonă. Breteaua de autostradă dezafectată de lângă Liege concentrează mai mult de jumătate din cantitatea totală de deșeuri.

Transferul deșeurilor se va face treptat, explică Luc Joine, director general la Intradel, principala firmă de tratare a deșeurilor din provincia Liege. Obiectivul este să se ajungă la reciclarea a 60% din aceste deșeuri, restul fiind destinat incinerării sau îngropării, făcând apel și la alte firme. Având în vedere amploarea sarcinii, cel mai probabil va fi nevoie de nouă luni pentru a evacua toate deșeurile, un calendar care va fi urmărit cu atenție de aleșii locali, care doresc să limiteze consecințele pentru riverani.

Luc Joine dă asigurări că nu există nicio localitate la o distanță mai mică de 500 de metri, că vor exista puține emisii olfactive și că o societate de deratizare intervine deja la fața locului. Din punct de vedere al mediului, alegerea stocării deșeurilor pe fostă autostradă este o idee bună, susține Luc Joine. "Deșeurile sunt posibil contaminate cu hidrocarburi, trebuia să găsim un loc care să ne permită evitarea poluării solului. Ori această autostradă este asfaltată, apele sunt colectate când plouă, este potrivită", spune Luc Joine.

Costul tratării deșeurilor în cele trei siteuri rechiziționate de autoritățile din Wallonia este estimat la 30 de milioane de euro, potrivit ministrului regional al Mediului, Céline Tellier.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău