VIDEO | NU „pacificatorilor” ruși. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski nu vrea soarta Transnistriei pentru Donbass

  • 14 Septembrie 2019 12:26
VIDEO | NU „pacificatorilor” ruși. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski nu vrea soarta Transnistriei pentru Donbass

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, declară că prezența unor trupe de pacificare în Donbass poate fi acceptată doar la granița de stat cu Rusia și tratează cu maximă prudență acest subiect, deoarece nu vrea aplicarea unui scenariu similar celui din Abhazia sau Transnistria în estul țării sale.

„Sunt foarte precaut în legătură cu tema pacificatorilor în Donbass. Știu că fosta putere a discutat asemenea probleme și structuri – cum să realizăm o misiune de menținere păcii. Eu sunt precaut, pentru că nu doresc ca un scenariu similar celui din Abhazia sau Transnistria să fie aplicat și în Donbass”, a subliniat Zelenski în cadrul celei de-a 16-a reuniuni anuale la „Strategiei Europene de la Yalta”, potrivit presei de la Kiev.

Președintele ucrainean s-a arătat conștient că „pacificatorii” pot apărea pe linia frontului din Donbass și, ”după asta, să nu mai plece nicăieri”.

Totodată, Zelenski este „cu plăcere” de acord să fie desfășurate trupe de pacificatori la frontiera Ucrainei cu Rusia: „Poftim, îi invităm acolo. Anume acolo așteptăm ajutor și considerăm necesară desfășurarea unei misiuni de menținere a păcii”.

Războiul în Donbass a fost declanșat în 2014, după anexarea Crimeii de către Rusia. Ucraina și puterile occidentale acuză Rusia de agresiune directă și susținere militară a forțelor separatiste. În ciuda numeroaselor dovezi, Moscova preferă să vorbească doar despre participarea unor „voluntari” ruși în luptele care nu încetează în regiunile Donețk și Lugansk timp de cinci ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău