Noi detalii despre avionul doborât în Iran. Acesta a fost lovit de două rachete

  • 16 Ianuarie 10:14
Noi detalii despre avionul doborât în Iran. Acesta a fost lovit de două rachete

Apar noi detalii în cazul avionului ucrainean doborât în Iran. Potrivit cotidianului New York Times, aeronava nu s-a prăbușit după prima rachetă care a lovit-o. Piloții au încercat să revină pe aeroport, dar o a doua rachetă, care a atins-o după numai 23 de secunde, a dat lovitură fatală, scrie știrileprotv.ro

Sub presiunea comunității internaționale și a protestelor interne, autoritățile iraniene au arestat mai multe persoane, suspectate de implicare.

Însă nici declarațiile de căință, nici arestările, nu conving populația care protestează de mai multe zile, pe străzile marilor orașe.

De la doborârea avionului Boeing, principala agenție europeană de aviație recomandă companiilor să evite spațiul aerian al Iranului.

După trei zile de dezmințiri vehemente, Iranul a recunoscut sâmbătă că a doborât Boeingul din greșeală. O eroare umană în contextul în care apărarea antiaeriană era în stare de alertă maximă, în urma atacării cu rachete a unor baze americane în Irak.

Președintele iranian Hassan Rohani a promis că toți cei responsabili pentru această “greșeală de neiertat” vor fi pedepsiți.

Hassan Rouhani, președintele Iranului: „Sistemul judicar trebuie să creeze un tribunal special cu un judecător de rang înalt și zeci de experți, pentru că nu vorbim de un dosar obișnuit. Întreaga planetă va urmări această anchetă. Nu se poate ca un singur om să fie găsit vinovat. Nu-l poți judeca doar pe cel care a apăsat pe buton. Sunt și alți responsabili și aș vrea ca situația să fie explicată populației cu onestitate.”

Lentoarea cu care autoritățile iraniene au recunoscut implicarea în catastrofă a exacerbat nemulțumirea tinerilor care de 4 zile protestează împotriva regimului.

Oamenii nu se lasă descurajați de gazele lacrimogene ori gloanțele de cauciuc, folosite de forțele de ordine. Cu disperarea celor care simt că nu mai au ce pierde, tinerii scandează lozinci împotriva regimului, în frunte cu ayatolahul Khamenei.

Nu scapă de furia protestărilor nici defunctul general Qasem Soleimani, numărul doi al regimului până pe 3 ianuarie, când a fost eliminat de americani într-un atac cu dronă. În contrast cu procesiunile funebre de o amploare copleșitoare, organizate de regimul fundamentalist, tinerii pro-occidentali care participa la proteste sfâșie ori incendiază portretele lui Soleimani. În mai multe orașe, autoritățile au făcut arestări masive în rândul manifestanților.

Sursa: știrileprotv.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:4,6 m/s
Tue
12
Wed
13
Thu
15
Fri
15
Sat
15

Curs oficial BNM 25 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2923 -0.2119
USD 17.6937 -0.0608
RON 3.9835 -0.0437
UAH 0.6623 -0.0017
RUB 0.2465 -0.0042
Arhivă Radio Chișinău