VIDEO | Marius Lazurca: Mă bucur să avem această discuție la 10 ani de la inaugurare, fiindcă e o confirmare a faptului că postul Radio Chișinău a rezistat
-
01 Decembrie 2021 12:21
Interviu cu fostul Ambasador al României în R.Moldova, Marius Lazurca, în prezent Ambasador în Mexic, realizat de Corneliu Rusnac
Corneliu Rusnac: 1 decembrie este nu doar Ziua Națională a României, ci și ziua de naștere a postului Radio Chișinău. Acest post, parte a Radio România, împlinește astăzi 10 ani de la lansare. Acum sunteți ambasadorul României în Mexic, dar în 2011 erați ambasador în R. Moldova. Cum vi s-au întipărit în memorie evenimentele legate de lansarea Radio Chișinău acum 10 ani?
Marius Lazurca: Îmi cereți să fac un efort pe deoparte greu pentru mine, pe de altă parte plăcut, fiindcă e greu că mă repun în situația de atunci și mă umplu cu sentimente de nostalgie față de ce făceam acum 10 ani. Pe de altă parte, sigur îmi amintesc de această reușită a Radio România și a celor care au fost îndărătul acestui proiect. Au fost mulți dedicați și dacă aș aminti pe vreo unu dintre ei i-aș nedreptăți pe ceilalți. Întâi de toate, îmi amintesc că mi-am dorit foarte mult ca acest proiect să reușească și nu a fost simplu. În al doilea rând, îmi amintesc că după ce am avut confirmarea că Radio Chișinău va începe să emită, că va deveni actor pe scena informațiilor publice din Republica Moldova, am avut un fel de soi de strângere de inimă, fiindcă mă întrebam care va fi soarta lui, destinul lui în Republica Moldova. Întâi de toate, Republica Moldova era o piață destul de matură și nu era simplu pentru un post de radio să-și facă loc pe această piață. În al doilea rând, nu era primul, nici singurul post care emitea în limba română. Așadar, trebuia ca de la bun început acest post de radio să-și demonstreze valoarea adăugată, să demonstreze tuturor, publicului real sau potențial că e un actor care merită primit cu bunăvoință, cu ospitalitate în spațiul mediatic din Republica Moldova. Astea au fost sentimentele mele: pe deoparte bucurie, pe de altă parte îngrijorare, fiindcă mă întrebam ca toți alții: „Care va fi soarta Radio Chișinău în Republica Moldova?” și mă bucur să avem această discuție la 10 ani de la acel moment inaugural, fiindcă e o confirmare directă sau indirectă a faptului că postul Radio Chișinău a rezistat și cred că a și crescut. Nu am datele de audiență. Sunt prea departe de Republica Moldova pentru a urmări cu exactitate ce se întâmplă pe piața radio, dar, încă o data, simplul fapt că avem această discuție, care din nou mă umple de alean, e un semn bun, nu-i așa?
Corneliu Rusnac: Sper. Ce se poate spune importanța și semnificația apariției acestui post de radio în Republica Moldova?
Marius Lazurca: Sigur că acest proiect, atunci când a fost gândit (și nu mă pot lăuda că am fost în spatele acestui proiect), eu l-am asistat din afară. Cei care l-au gândit din Guvernul României de atunci credeau în importanța apariției acestui post de radio. Cred că răspunsul cel mai simplu care poate fi dat este că prin Radio Chișinău spațiul de informație, spațiul media din Republica Moldova s-a îmbogățit cu un instrument credibil, cu un instrument care furnizează publicului informații certe, informații de bună calitate, informații prompte în limba română ca o conectare, dacă doriți, cu spațiul informatic european. Cred că acestea sunt elementele cu adevărat valoroase pe care s-a sprijinit acest proiect și pe care am sentimentul că în continuare Radio Chișinău se sprijină și anume informație promptă, credibilă și de bună calitate în limba română ca instrument de asociere a Republicii Moldova la spațiul informativ și mediatic românesc și prin cel românesc la cel european.
Corneliu Rusnac: Ați fost ambasador al României în R. Moldova până în 2016, deci ați fost și martor la evoluția Radio Chișinău în primii cinci ani de existență. Ce puteți spune despre modul în care a evoluat Radio Chișinău în această perioadă?
Marius Lazurca: Prima amintire care îmi sare în minte este aceea a dificultăților tehnice inițiale. De pildă, felul în care Radio Chișinău a încercat să își extindă capacitatea de emisie pe teritoriul Republicii Moldova, astfel încât accesul la cât mai mulți ascultători de peste Prut să fie asigurat. Îmi amintesc că nu a fost simplu. În al doilea rând, îmi amintesc și eforturile pentru ca publicul deja câștigat să fie loializat, încă o dată, printr-o informație de bună calitate, livrată cât mai repede. Însă amintirea cea mai vie pe care o am și, în fond, confirmă faptul că Radio Chișinău e în continuare pe piață, că e în continuare un actor relevant în media din Republica Moldova, elementul care, așadar, îmi este cel mai viu în minte și în memorie este felul în care a crescut echipa Radio Chișinău. Felul în care colaboratorii au devenit din ce în ce mai numeroși, din ce în ce mai profesioniști, din ce în ce mai siguri pe instrumentele lor și asta e de fapt obiectul unei memorii personale pentru mine foarte dragi. Anume îmi făcea foarte multă plăcere să vin la Radio Chișinău cu prilej sau fără prilej, pentru a sta de vorbă cu colaboratorii, cu conducerea postului fiindcă mă simțeam bine în echipa de la Radio Chișinău și cred că ăsta este până la urmă unul din secretele la vedere ale oricărei instituții omenești sau oricărei comunități, faptul de a putea păstra un spirit de decență, de prietenie, de bun simț în interior.
Corneliu Rusnac: Ce așteptări ați avea de la Radio Chișinău în anii ce vor urma?
Marius Lazurca: Dacă nu vi se pare exagerat, aș zice că aș vrea să ne vedem și peste 10 ani în aceeași formulă (cine știe unde ne va duce până atunci Domnul și pe unul, și pe celălalt), astfel încât să putem evoca cei 20 de ani de la înființarea Radio Chișinău și să avem încă mai multe motive de a sărbători decât, oricum avem astăzi. Sigur că trăim într-o vreme în care toata media este în criză. E în criză datorită evoluțiilor tehnologice. Astăzi pretindem informații mult mai personalizate decât în trecut, de aceea furnizorii de conținut pe internet au foarte mare succes, uneori un public uneori mai numeros decât canalele tradiționale media, fie că sunt televiziuni, fie că sunt posturi de radio. Media este în criză, de asemenea, datorită competiției între informația certă și informația informatoare. Contextul este, așadar, dificil. Ceea ce mi-aș dori eu este ca Radio Chișinău să se poată adapta acestor noi condiții pentru media din întreaga lume, nu numai din Republica Moldova sau numai din Europa, și să își fidelizeze în continuare cu instrumentele eventual noi pe care noile media ne le pun la dispoziție, să-și fidelizeze în continuare publicul și să-i livreze ca și până acum produse de cea mai bună calitate.
Corneliu Rusnac: Pe final de interviu, vă rog să le transmiteți un mesaj ascultătorilor noștri de Ziua Națională a României, dar și de ziua Radio Chișinău.
Marius Lazurca: Încep cu Radio Chișinău, încep cu cei mai mici, ca să zic așa, și închei cu cei mai mari. Postului Radio Chișinău îi urez, cum i-am mai urat în cursul acestui interviu, să ne vedem sănătoși și peste 10 ani, și peste 20 de ani, și să putem și la prilejurile respective să ne bucurăm unii de alții și de succesele noastre dintre timp. Ascultătorilor Radio Chișinău le spun că îmi e dor de ei, mi-e dor de Republica Moldova în fiecare zi și că nu există probabil diplomat român care să nu-și dorească să-și servească țara în Republica Moldova și care, după ce va fi făcut-o, să nu păstreze cele mai calde, vii și emoționante amintiri de pe urma acestei experiențe. Aceste amintiri se hrănesc și din sentimentele pe care orice diplomat român le trăiește în Republica Moldova cu ocazia Zilei Naționale. Nu există un loc în lumea asta unde 1 decembrie să aibă mai multă încărcătură simbolică și afectivă decât în Republica Moldova. Așadar, pentru toate acestea le mulțumesc ascultătorilor Radio Chișinău, cetățenilor Republicii Moldova în general și le fac cele mai bune urări și de 1 decembrie, și de sărbătorile care urmează. La Mulți Ani tuturor!