VIDEO | Manifestație pentru „drepturi sociale și libertăți” în Franța

  • 05 Decembrie 2020 18:49
VIDEO | Manifestație pentru „drepturi sociale și libertăți” în Franța

Mai multe mii de persoane, dintre care multe "veste galbene", au început să mărșăluiască sâmbătă la Paris împotriva precarității și pentru libertăți, relatează AFP.

În total, sunt planificate o sută de manifestații în toată țara, menținând presiunea după ce președintele Emmanuel Macron a respins acuzațiile de derivă autoritară în Franța.

La Paris prezența poliției a fost importantă, de teama unor debordări ca sâmbăta trecută, când manifestația a fost marcată de ciocniri violente.

Planificată inițial ca miting sindical împotriva precarității, acțiunea de sâmbătă, convocată de un colectiv de sindicate,
jurnaliști și grupuri pentru drepturile omului, reprezintă o unificare a protestelor împotriva violenței poliției și a proiectului de lege privind securitatea globală, care i-a mobilizat pe apărătorii libertăților de câteva săptămâni.

Textul prevede sancțiuni pentru difuzarea de imagini cu polițiști, jandarmi ori militari aflați în timpul unei intervenții.

Manifestanții intenționează să denunțe violența poliției după două cazuri de la sfârșitul lunii noiembrie care au provocat un val de șoc în Franța: agresarea unui producător negru - pentru care au fost acuzați 3 ofițeri de poliție - și evacuarea brutală a unei tabere de migranți la Paris.

"În doi ani am văzut violență, este anormal că nu putem filma", a declarat pentru AFP o protestantă din rândul "vestelor galbenă", mișcare de contestare socială născută la sfârșitul anului 2018 marcată de demonstrații regulate timp de peste un an, unele dintre ele foarte violente.

Acuzat că a multiplicat măsurile "liberticide", Emmanuel Macron a dorit să se adreseze direct tinerilor, foarte prezenți la ultimele demonstrații, într-un interviu acordat vineri publicației online Brut.

''Nu pot lăsa să se spună că reducem libertățile în Franța", a spus președintele. ''Aceasta este o mare minciună. Nu suntem Ungaria sau Turcia''.

Șeful statului francez a chemat la calm, denunțând atât violențele anumitor polițiști, cât și pe cele comise împotriva forțelor de ordine.

Protestul de sâmbătă are loc la câteva zile după ce guvernul francez a declarat că va revizui controversatul articol 24 din proiectul de lege privind securitatea globală, ceea ce ar limita dreptul de a înregistra video reprezentanți ai poliției.

Activiștii cer ca acest pasaj să fie șters complet. Proiectul de lege include, de asemenea, o serie de alte măsuri controversate, cum ar fi extinderea supravegherii video de către poliție în timpul demonstrațiilor și cu ajutorul dronelor.

Guvernul spune că legislația propusă va proteja mai bine poliția.

Președintele Emmanuel Macron a anunțat vineri că va înființa o platformă online la începutul anului viitor pe care
oamenii pot raporta discriminarea, de exemplu de către poliție.

Unele sindicate ale poliției au criticat cu tărie aceste planuri, scrie DPA.AGERPRES

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău