VIDEO LIVETEXT | Acțiunea de protest din PMAN s-a încheiat. Manifestanții au votat o rezoluție

  • 06 Decembrie 2020 13:23
VIDEO LIVETEXT | Acțiunea de protest din PMAN s-a încheiat. Manifestanții au votat o rezoluție Sergiu Litvinenco/Facebook

O acțiune de protest, organizată la îndemnul președintelui ales, Maia Sandu, și susținută de majoritatea partidelor din opoziție, are loc, începând cu ora 11:00, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Participanții își manifestă dezacordul față de modul în care deputații PSRM și cei din Platforma „Pentru Moldova” au votat joi, 3 decembrie, mai multe legi controversate, fără audieri și dezbateri, acuzând uzurparea puterii de stat. De asemenea, protestatarii cer alegeri anticipate. 

UPDATE 13:20 Protestul din PMAN s-a încheiat. Manifestanții au votat o rezoluție în care cer demisia premierului Ion Chicu și organizarea alegerilor anticipate. 
 
UPDATE 13:15 Organizatorii susțin că la protest au participat circa 50.000 de persoane.
 
UPDATE 13:00 Dorin Chirtoacă: Astăzi suntem uniți ca niciodată de la proclamarea independenței. Dodon seamănă din ce în ce mai mult cu Ceașusecu și, dacă nu va pleca, riscă să repete soarta dictatorului român.
 
Președintele Mișcării “Unirea”, Dorin Chirtoacă: Noi arătăm, astăzi, tuturor că avem o problemă mai mare decât pandemia. Igor Dodon riscă să repede soarta lui Plahotniuc. Acum 30 de ani ne-am declarat declarat independența, dar nu am avut-o. Astăzi avem șansa să o redobândim. Nu trebuie să fim dezbinați. Pentru ai bate până la capăt, trebuie să rămânem uniți cel puțin zece ani înainte. Să ne luăm adio de la acest “Kuliocar”. 
 
UPDATE 12:55 Directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor, Vasile Mârzenco: Ei sunt mai periculoși decât pandemie. Ei ani la rând au furat și au trădat acest popor. Ne-au lipsit pe noi ani la rând de viață bună. După un an greu când am avut secetă, ei ne-au majorat povara fiscală. Nu-i putem considera decât niște impostori. Nu ne rămâne decât să le cerem demisia.
 
UPDATE 12:35 Vicepreședintele PAS, Veronica Roșca: Eu sunt cea care a rupt micfoanele în Parlament pentru a-i opri pe corupți să-și facă jocurile.
 
UPDATE 12:25 Președintele Partidului Unității Naționale, Octavian Țâcu, a afirmat că Igor Dodon este un trădător de țară și că, din păcate, această trădare este o trăsătură a clasei politice moldovești. Cauza tuturor relelelor în această țară nu este Dodon sau Șor, ci Rusia lui Putin, a mai spus Octavian Țâcu.
Singura cale a Republicii Moldova este Unirea cu România, a declarat liderul PUN.
  
UPDATE 12:04 Maia Sandu i-a cerut lui Ion Chicu sa-și dea demisia în următoarele ore ca să poată fi convocate alegeri anticipate.
 
UPDATE 12:00 Maia Sandu citește un mesaj în limba rusă în care face apel la unitate și spune că acest protest nu este unul al partidelor politice și al ideologiilor, ci un protest al cetățenilor care vor o viață mai bună.
 
UPDATE 11:50 Președintele ales, Maia Snadu, a declarat că Igor Dodon încearcă să dea foc la țară, să adâncească criza, să ne țină în izolare internațională. Așa încearcă el să se răzbune pe oameni că nu l-au votat, a spus ea.
 
Maia Sandu: Dodon a încropit o majoritate PSRM+ȘOR, formată din deputați care sunt implicați în furtul miliardului, care a adoptat legi cu încălcarea constituției și a tuturor normelor. Aceste legi reprezintă un risc pentru securitatea statului. Ele sunt menite să reducă puterea președintelui ca să nu putem lupta împotriva corupției.
 
Cea mai scurtă cale spre alegerile anticipate este demisia Guvernului Chicu, a menționat Maia Sandu.
 
UPDATE 11:43 Alexandru Slusari a spus că nu mai există timp pentru a aștepta încă câțiva ani până la noi alegeri parlamentare. „E nevoie de anticipate. Pe 10 decembrie, când va fi validat de Curtea Constituțională mandatul Maiei Sandu, Guvernul Chicu să demisioneze, iar Maia Sandu să depună jurământul. (...) Ar trebui să venim pe data de 10 decembrie să-i cerem lui Ion Chicu să plece”, a mai declarat Slusari.
 
Protestatarii cer demisia Guvernului Chicu
 
UPDATE 11:40 În mulțime se văd drapele ale regiunii autonomiei găgăuze.
 
UPDATE 11:37 Vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, l-a acuzat pe Igor Dodon de corupție și de faptul că „a furat tot ce a putut”. „Ceea ce face acum Dodon este atentat asupra viitorului R.Moldova”, a spus Alexandru Slusari. El a menționat că Igor Dodon vrea să provoace conflicte interetnice.
 
UPDATE 11:35 Protestatarii îi saută pe participanții la miting care au venit din Găgăuzia.
 
UPDATE 11:25 Primul care a ținut un discurs a fost vicepreședintele PAS, Igor Grosu, care a spus că, suntem aici pentru a ne apăra victoria din 15 noiembrie. „Această victorie se datorează nu doar PAS, ci și colegilort din Platforma DA, Partidul Nostru, Partidul Democrat, Mișcarea Unirea ș.a”. „Nu le vom permite hoților să fure din atribuțiile președintelui. Ei trebuie să ajungă la pușcărie”, a spus Igor Grosu.
 
El a mai adăugat că singura soluție pentru a merge înainte sunt alegerile parlamentare anticipate. „Soluția cea mai simplă de a ajunge la anticipate este ca Guvernul Chicu să demisioneze. Cerem demisia acestui Guvern”, a subliniat Grosu.
  
UPDATE 11:23 Acțiunea de protest a început cu onorarea simbolurilor de stat ale R.Moldova - drapelul, stema, și intonarea imnului „Limba noastră”.
 
UPDATE 11:13 Oamenii scandează „Jos corupția!”, „Anticipate!”, „Noi suntem puterea”, „Jos uzurpatorul”.
 
UPDATE 11:10 În PMAN sunt câteva mii de oameni. Acțiunea de protest încă nu a început.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău