VIDEO/LIVE TEXT | UPDATE | Moțiunea de cenzură se supune votului. Maia Sandu: Noi am făcut coaliție ca să scăpăm oamenii de teroare. Când ați auzit că va veni un procuror liber, ați început să vă zvârcoliți

  • 12 Noiembrie 2019 12:39
VIDEO/LIVE TEXT | UPDATE | Moțiunea de cenzură se supune votului. Maia Sandu: Noi am făcut coaliție ca să scăpăm oamenii de teroare. Când ați auzit că va veni un procuror liber, ați început să vă zvârcoliți

Parlamentul se întrunește astăzi în ședință plenară, la această oră (ora 10.00) pentru a examina moțiunea de cenzură depusă de socialiști împotriva Guvernului condus de Maia Sandu. La ședință sunt prezenți 93 de deputați.

UPDATE 12:50  După ce toate fracțiunile din Parlament au anunțat dacă vor vota sau nu moțiunea de cenzură, Maia Sandu a declarat că deputații au decis să scape de actualul Guvern când au oprit schemele și au început să facă viața mai bună pentru oameni.

„Am înțeles că sunteți împotriva justiției și a oamenilor acestei țări și nici nu aveți curajul să vă asumați această răspundere. Azi nu ați trădat doar un Guvern, dar și fiecare cetățean care își spunea speranțe că veți trăi mai bine. Nu v-ați săturat de furat, nu ați obosit de scheme? Toți oamenii vă văd. Nu vă place justiția liberă, preferați averile mari pe seama oamenilor. Acest popor l-a fugărit pe Plahotniuc. Înțeleg, v-ați speriat când Guvernul a oprit schemele de corupție, când Guvernul a pus  punct licitațiilor dubioase, când Guvernul s-a angajat să găsească un procuror onest, v-ați speriat atât de tare, încât vreți să dați jos Guvernul. Voi faceți înțelegeri pentru a vă proteja pe voi. Am făcut înțelegere pentru a scăpa țara de ciumă. Știam că unii dintre voi au fost complicii lui Plahotniuc, știam că riscăm să ne compromitem imaginea. Noi am făcut coaliție ca să scăpăm oamenii de teroare. Când ați auzit că va veni un procuror liber, ați început să vă zvârcoliți”Maia Sandu ține un discurs în Parlament înainte de votarea moțiunii de cenzură.

UPDATE 12:35 Tribuna centrală a Parlamentului este blocată de deputatul Octavian Țîcu. Acesta nu vrea să o părăsească și nu-i permite premierului Maia Sandu să vorbească de la tribună, după sesiunea întrebări-răspunsuri. Până la final, președintele parlamentului i-a permis deputatului Țîcu să vorbească.
 
UPDATE 12:29 Deputatul socialist Bogdan Țârdea a anunțat de la tribuna Parlamentului premierul Maia Sandu vrea să plece intenționat de la guvernare, pentru a nu-și asuma eșecurile, fără a preciza greșit dacă votează sau nu moțiunea de cenzură depusă pe numele Guvernului condus de Maia Sandu. „Azi vreți să numiți personal procurorul, deci cine subordonează justiția? Pe dvs cine v-a propus în funcție doamna Sandu? Cine poartă răspundere pentru acest Guvern, nu tot președintele? Deputații voștri se adresează la procurorul vostru ca să fie arestat președintele țării din motive aberante. Ne sperie realizările Guvernului: aveți succes pe Facebook, acolo aveți succese. Ministerul Justiției a respins iremediabil reforma justiției. Ministerul Agriculturii e vinovat că multă producție a rămas pe câmpuri pentru că nu au găsit piață de desfacere. Țara nu e pregătită pentru iarnă, ministrul economiei a blocat discuțiile cu Rusia, nu a soluționat problema soluționării aeroportului. Au crescut numărul infracțiunilor deosebit de grave și grave. Doamna premier a înțeles că raitingul scade, alegerile locale au fost pierdute, doamna premier a declanșat singură acest show.

UPDATE 12: 21 Fracțiunea PPDA nu va susține moțiunea de cenzură. Alexandru Slusari: Am pierdut timp valoros, am atins linia roșie la tranzacționarea puterii în stat. Am primit-o drept în frunte cu aceeași greblă care este numită concurs și ne-am trezit. Am auzit multe despre politizarea Procuraturii, dacă prim-ministrul propune câțiva candidați către CSP e Doamne ferește. PSRM e de acord să arunce țara în aer, la momentul aprobării bugetului. De ce ne-am poticnit pe problema justiției? PSRM e impusă să creeze criză politică împreună cu PD. Dacă noi am comis greșeli, ele pot fi corectate, dar nu cred că ceea ce faceți azi poate fi reparat. Votând moțiunea fie revenirea lui Plahotniuc, fie alegeri anticipate. Platforma DA nu va susține această moțiune de cenzură.

UPDATE 12:06 Democrații afirmă că vor vota moțiunea de cenzură pentru Guvernul Maiei Sandu. Deputatul democrat Pavel Filip a acuzat în plenul Parlamentului Guvernul Maiei Sandu de incompetență și crede că Maia Sandu vrea să plece de la conducere pentru că nu poate să gestioneze criza. „Astăzi nu se examinează posibilitate de demite Guvernul. Luăm act astăzi de decizia Maiei Sandu de a pleca la guvernare și de a se lansa în campania electorală. De când ați venit la putere vă tot lăudați că deconspirați scheme de milioane. Dacă au existat aceste scheme, unde sunt banii din aceste scheme? Ne-ați acuzat că există scheme și la energia electrică din cauza cărora lumina este scumpă. Se scumpesc serviciile alimentare și cele de transport. V-ați speriat că nu veți putea gestiona criza și ați decis să plecați de la Guvern. PD nu va fi de vină pentru eșecurile voastre. PDM ar fi fost gata să discute ne-am fi unit forțe și pentru coaliții locale”.

UPDATE 11:58 Partidul Șor, Denis Ulanov: Deputații Partidului Șor se vor abține de la votarea moțiunii de cenzură. Toate formulele de alegere a procurorului duc la alegerea unui procuror general care nu este independent. Nu aveți voință politică și asta se vede. Sper că alegerile parlamentare anticipate nu sunt departe, iar noi vom face totul ca cetățenii să nu greșească alegerea

UPDATE 11:49 Runda de întrebări-răspunsuri s-a încheiat. Urmează luările de cuvânt.

UPDATE 10:57 Dumitru Diacov: Avem un sentiment foarte confuz. Chestia cu procurorul a fost un pretext pentru acest conflict. Acest love story se termină. Problema era foarte simplu de rezolvat: dacă vă așezați la masă și discutați acest subiect.

UPDATE 10:39 Maia Sandu și-a încheiat discursul. Deputații urmează să adreseze întrebări premierului. Runda de întrebări-răspunsuri va dura aproximativ o oră.

UPDATE 10:31 Maia Sandu: Avem nevoie de justiție, de o procuratură eficientă, ca funcționarii corupți să fie demiși și a arestați. Reforma justiției e piatra de temelie a Guvernului ACUM. Ne dorim o justiție adevărată, ne dorim ca cei care au furat miliardul să ajungă la închisoare. Asta își dorește întreaga societate, inclusiv alegătorii PSRM. Președintele Igor Dodon a criticat acest guvern în trei luni, mai mult decât a criticat Guvernul PD în trei ani.

UPDATE 10:17 În plenul Parlamentului, unde se dezbate moțiunea de cenzură, premierul Maia Sandu prezintă raportul de activitate al Guvernului. Ea a acuzat deputații socialiști că își construiesc nejustificat acuzațiile împotriva acțiunilor miniștrilor. Maia Sandu a spus că a reușit să mărească salariile, grație „bugetului solidarității”. „Cetățenii așteaptă să trăiască mai bine și să li se facă dreptate. Pe aceste dimensiuni s-a mișcat Guvernul. Am planificat bani în buget și am pornit o reformă serioasă a justiției. În Parlament se întâmplă lucruri bizare: PD își retrage moțiunea, apoi PSRM înaintează propria moțiune de cenzură. Deputații socialiști își construiesc moțiunea pe false acuzații și aruncă toate pietrele în Guvern. Singura înrăutățire a sistemului economic e pentru cei cărora li s-au oprit schemele de corupție. Ați fi preferat un Guvern docil, orb, vulnerabil? Vă sperie un Guvern care acționează doar în interesul oamenilor? Am adus în țară asistență financiară în valoare de peste 2 miliarde de lei în doar 5 luni. Acești bani au fost acordați de parteneri pentru cetățeni cu încredere. Datorită reformelor, R. Moldova urma să primească încă 600 milioane de lei din partea UE.

UPDATE 10:10 Inițial,premierul Maia Sandu va prezenta în plenul Parlamentului raportul de activitate al Guvernului și opinia Executivului, apoi deputații vor adresa întrebări premierului și miniștrilor.

Potrivit legislației, pentru ca moțiunea de cenzură să fie aprobată și în consecință să fie demis Guvernul este nevoie de cel puțin 51 de voturi. 

Cele două componente Blocul ACUM – Platforma DA și Partidul Acțiune și Solidaritate – au anunțat tot pentru această oră o acțiune de susținere a Guvernului Sandu, numită ”Apărăm Guvernul Maia Sandu! Apărăm justiția!”.

Amintim că deputații socialiști au depus vineri o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu, după ce acesta și-a asumat răspunderea pentru un proiect de modificare a Legii Procuraturii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău