VIDEO LIVE | La o zi după alegeri din SUA, niciunul din candidații la Casa Albă nu a întrunit voturile necesare în Colegiul electoral

  • 05 Noiembrie 2020 16:16
VIDEO LIVE | La o zi după alegeri din SUA, niciunul din candidații la Casa Albă nu a întrunit voturile necesare în Colegiul electoral

Joe Biden a câștigat miercuri în statele-cheie Michigan și Wisconsin, recucerind o parte importantă a "zidului albastru' pierdut de democrați la alegerile prezidențiale din Statele Unite de acum patru ani și reducându-i mult șansele de realegere președintelui în exercițiu, republicanul Donald Trump, scrie Associated Press, citată de Agerpres.

Agenția consemnează că la o zi după încheierea scrutinului niciunul din cei doi candidați nu a întrunit cele 270 de voturi în Colegiul Electoral necesare pentru următorul mandat la Casa Albă.

După victoriile în cele două state din regiunea Marilor Lacuri, Biden dispune însă de 264 de voturi în Colegiu și mai are nevoie să câștige într-un singur stat din cele încă indecise pentru a deveni al 46-lea președinte al SUA. El a fost votat de peste 71 de milioane de americani - un record istoric - și a declarat miercuri după-masă, într-o conferință de presă, că se așteaptă să fie ales; totuși, el nu și-a proclamat încă victoria.

'Voi guverna ca președinte al Americii. Nu vor fi state roșii (republicane - n. red.) și albastre (culoarea democraților). Doar Statele Unite ale Americii', a spus fostul vicepreședinte Biden.

Spre deosebire de el, Trump a susținut vineri că a câștigat, deși încă mai erau de numărat milioane de voturi și cursa electorală era departe de final.

Campania lui Trump a solicitat renumărarea voturilor în Wisconsin; Associated Press reamintește că în istorie, demersurile similiare în acest stat au schimbat rezultatul cu doar câteva sute de voturi, iar acum Biden conduce cu un avans de 0,624 puncte procentuale din peste 3,3 milioane de buletine numărate, adică peste 20.000 de voturi.

Nu este clar cum sau când se va stabili câștigătorul, însă calea spre victorie ale lui Biden este mult mai clară. I-ar fi suficientă victoria în Nevada, stat în care momentan este plasat pe primul loc și care determină șase voturi în Colegiul Electoral.

Trump a încercat miercuri să amplifice relatările nesusținute de dovezi despre teorii ale conspirației legate de numărul mult mai mare de voturi obținut de democrați la numărarea voturilor prin corespondență.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:3,6 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău