VIDEO | Insula Barbuda, rasă de pe fața Pământului de uraganul Irma

  • 07 Septembrie 2017 08:40
VIDEO | Insula Barbuda, rasă de pe fața Pământului de uraganul Irma

Uraganul Irma își continuă drumul prin Caraibe. Astăzi urmează să treacă pe lângă Republica Dominicană și Haiti, mâine va ajunge în apropiere de Cuba, iar în weekend va lovi în plin Florida, unde autoritățile fac deja evacuări.

Uraganul Irma, cu o viteză a vântului de 300 de kilometri pe oră, a lovit insula Saint Martin. Imaginile au fost surprinse de o cameră de supraveghere de pe celebra plajă Maho, din jumătatea olandeză a insulei. Este plaja peste care trec avioanele care aterizează pe aeroportul Prințesa Juliana. Camera a filmat până când a fost spulberată de furtună. Terminalul aeroportului a fost devastat iar pista, acoperit cu nisip. Marina olandeză a intervenit să ajute sinistrații.

Ronald Plasterk, ministrul olandez de Interne: „Pagubele sunt uriașe, dar încă nu realizăm cât de mari sunt, deoarece comunicarea este foarte dificilă.”

În jumătatea franceză a insulei, străzile au fost inundate, mașinile au fost acoperite de apă iar vasele din port au fost aruncate de valuri unele peste altele.

Emmanuel Macron - președintele Franței: „Suntem alături de cei care se află în țara noastră, deși sunt la mii de kilometri distanță, și care sunt sinistrați, care au pierdut totul.”

Mica insulă Barbuda a fost distrusă în proporție de 95 la sută. Puținele clădiri care au rămas în picioare nu mai au acoperișuri sau ferestre.

Localnic: „Oamenii alergau din casă în casă, vedeam mașini care zburau pe deasupra capetelor noastre, vedeam containere de 12 metri care zburau în stânga și-n dreapta. Oamenii se legau de acoperișuri cu frânghii, ca să nu fie luați pe sus.”

Haiti, Republica Dominicană, Cuba și statul american Florida se pregătesc și ele de venirea uraganului Irma. Localnicii își fac provizii, iar turiștii încearcă să plece până nu e prea târziu. Autoritățile fac apel la voluntari care să ajute la pregătiri.

Rick Scott, guvernatorul statului Florida: „4.000 de voluntari s-au înscris în mai puțin de 24 de ore. Dar avem nevoie de mai mulți. Avem nevoie de circa 17.000 de voluntari în tot statul.”

Irma este cel mai puternic uragan care s-a format în Atlantic în ultimele decenii și unul dintre cele mai mari înregistrate vreodată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău