VIDEO | Imagini inedite din subsolul Palatului Parlamentului României, a doua cea mai mare clădire din lume
-
12 Septembrie 2020 16:29
Vă arătăm acum imagini inedite din subsolul Palatului Parlamentului României. O echipă Digi24 a filmat locurile și mașinăriile care funcționează nonstop pentru a asigura confortul senatorilor și deputaților. De pildă, aerul care ajunge în sălile de ședințe este mai întâi purificat și apoi răcit ori încălzit, în funcție de anotimp, în câteva bazine speciale. De asemenea, toate becurile și instalațiile electrice sunt controlate dintr-un centru de comandă astfel încât energia electrică poate fi pornită sau oprită numai în zona de clădire în care este nevoie. Palatul Parlamentului este a doua cea mai mare clădire din lume, după Pentagon.
Iarna, parlamentarii au nevoie, evident, de căldură. Centrala termică a Palatului Parlamentului este atât de mare încât poate deservi chiar și un cartier mai mic. Unele instalații sunt însă atat de vechi încât au ajuns să fie mâncate de rugină.
George Dumitrică, secretar general adjunct Camera Deputaților: Vorbim de instalații destul de vechi. Noi încercăm să le menținem în funcțiune, să le reparăm de fiecare dată când este nevoie... De curând am avut aici o mică problemă... Uitați, acesta este o vană care trebuie înlocuită și care ne-a făcut foarte multe probleme în ultima perioadă. Cu greu se mai găsesc astfel de vane de trecere, noi ne chinuim să o schimbăm, nu este singura, dar am vrut să vedeți cât de vechi sunt și unele sunt chiar deteriorate.
Aerul pentru parlamentari, mai întâi purificat, apoi răcit sau încălzit
Înainte de a ajunge la sălile de ședințe ale parlamentarilor, aerul este purificat. În funcție de anotimp, după purificare, aerul este răcit ori încălzit în mai multe bazine speciale astfel încât aleșii să aibă tot confortul necesar.
George Dumitrică, secretar general adjunct Camera Deputaților: Tratăm aerul care intră și deservește zona de plen și zona P1 care este cel mai des folosită.
Reporter: Ce înseamnă că îl tratați, îl purificați sau...?
George Dumitrică: Se purifică aerul, se răcește sau se încălzește după caz. Iarna de cele mai multe ori încălzim agentul cu agentul termic. Acest aer se încălzește în niște bazine foarte mari, o să le vedeți imediat, iar el este transmis pe gurile de ventilație către zona de plen. În aceste bazine special construite se tratează aerul și se transportă mai departe către sălile de plen.
Palatul Parlamentului este și un mare consumator de energie electrică. Fiecare bec este controlat dintr-o încăpere de la subsolul clădirii.
George Dumitrică: Aici avem o zonă care practic reprezintă toată partea de automatizare pe zona electrică, de aici se controlează energia electrică în toată casa. Ăsta este un sistem vechi, de când a fost costruită casa și tot acest sistem a fost înlocuit cu un simplu calculator, un mouse și o tastatură și asta înseamnă o nouă tehnologie.
Reporter: Ați evoluat...
George Dumitrică: Am evoluat foarte mult pe zona respectivă.
Reporter: Dar spuneți-mi, aici, sunt curios că nu am mai văzut, e prima dată când văd...
George Dumitrică: Rugămintea ar fi să nu apăsați niciun buton.
Reporter: Nu ating nimic, nu ating... Aveți corpurile C1, C4, practic printr-o apăsare de buton întrerupeți sau porniți energia pe corpul respectiv.
George Dumitrică: Da, pe corpurile respective și în zonele respective.
Citiți continuarea pe DIGI24.ro