VIDEO | Graniță luată cu asalt - Un val uriaș de imigranți este în drum spre SUA

  • 20 Octombrie 2018 17:56
VIDEO | Graniță luată cu asalt - Un val uriaș de imigranți este în drum spre SUA Foto: Guliver/Getty Images
CIUDAD TECUN UMAN, GUATEMALA. O caravană de mii de imigranți, majoritatea din Honduras, se îndreaptă către SUA

Mii de emigranți din Honduras au dat năvală la granița dintre Guatemala și Mexic. Ei au încercat să forțeze frontiera, la care au fost instalate garduri de sârmă, dar poliția și armata le-au blocat drumul cu vehicule blindate.

Oamenii au fugit de sărăcia și violențele din țara lor și călătoresc într-o caravană uriașă către Statele Unite.

Până la urmă, situația s-a mai calmat. Acum, ei așteaptă la granița mexicană să intre ordonat și să depună cerere pentru statutul de refugiat în Mexic, după care sunt lăsați să meargă la un adăpost.

Disperați să treacă, oamenii au luat cu asalt granița, dar s-au lovit de zecile de polițiști și militari mexicani care o păzesc cu vehicule blindate. Au instalat garduri metalice și lasă să treacă doar câte 10-20 de oameni odată. Mii de imigranți așteaptă pe podul care leagă Mexicul de Guatemala după ce au mers pe jos sute de kilometri.

„Ne continuăm drumul, nu ne mișcăm de aici până nu ne lasă pe toți. Vrem să mergem înainte, să muncim, suntem oameni cinstiți, onorabili”, spune o femeie.

„Bineînțeles, dormim aici, așteptăm o minune de la Dumnezeu, să înmoaie inimile guvernului mexican. Sunt mulți copii aici”, subliniază un bărbat.

Podul care leagă Mexicul de Guatemala s-a transformat într-o tabără de refugiați.

 

Cum și de ce a pornit caravana imigranților

Caravana migranților a pornit în urmă cu o săptămână din nordul Hondurasului, după un apel pe rețelele sociale.

Oamenii fug de mizeria și de violențele din țara lor, unde două treimi din populație trăiește sub pragul sărăciei, iar bandele criminale fac legea.

„Le cerem doar să ne ajute. Să ne lase să trecem. Doar asta vrem. Dacă Mexicul ne dă șansa să muncim, atunci e foarte bine. Sau poate Statele Unite, Canada, Europa. Nu trebuie să fie neapărat Statele Unite. Merg pe jos de opt zile, mă dor picioarele, sunt obosit și mi-e foame”, mărturisește un bărbat.

„Oamenii din caravană pot cere intrarea pe căile stabilite de legile noastre și de legislația internațională. Ca orice țară suverană, Mexicul nu permite intrarea ilegală pe teritoriul său, cu atât mai puțin cu violență”, a declarat Enrique Pena Nieto - președintele Mexicului.

Amenințările lui Donald Trump

Mexicul a cerut asistența ONU pentru a procesa solicitările pentru statutul de refugiat. Zilele trecute președintele american a amenințat că va trimite armata și că va închide granița cu Mexicul dacă autoritățile din țara vecină nu reușesc să blocheze caravana.

„În acest moment îi mulțumesc Mexicului. Dacă asta nu funcționează, atunci trimitem armata. Nu gărzile naționale, ci armata. Și vom menține prezența militară. Nu vor intra în țară. Mai bine s-ar întoarce. Nu vor intra în această țară”, a promis președintele Donald Trump.

De asemenea, administrația americană spune că va retrage ajutorul acordat mai multor țări sărace din America Centrală dacă fluxul de migranți nu va fi împiedicat să ajungă în Statele Unite. Autoritățile din Honduras le-au cerut sprijinul celor din Guatemala pentru a pune în practică un plan de repatriere a celor care vor să se întoarcă.

Se profilează o criză

O criză se profilează la frontiera americano-mexicană, a avertizat vineri și secretarul de Stat american, Mike Pompeo, aflat în vizită în Mexic, relatează Agerpres. „Președintele Trump a exprimat clar principala problemă cu care ne confruntăm. O criză se profilează rapid, cu un număr record de migranți”, a explicat, într-o conferință de presă, șeful diplomației americane, alături de omologul său mexican Luis Videgaray, înainte de a discuta cu președintele mexican Enrique Pena Nieto.

„Mexicul, ca orice țară în care prevalează statul de drept, va aplica legea, dar întotdeauna într-o manieră umanitară”, a arătat Videgaray.

Joi, președintele american a amenințat că va închide frontiera cu Mexicul dacă autoritățile mexicane nu vor bloca această caravană de emigranți din Honduras.

„Trebuie să cer în termenii cei mai fermi Mexicului să stopeze acest asalt. Dacă nu reușește, voi cere armatei SĂ ÎNCHIDĂ FRONTIERA NOASTRĂ DE SUD!”, a avertizat el într-o postare pe Twitter.

Mexicul a desfășurat mai multe sute de polițiști de intervenție în apropiere de frontiera cu Guatemala pentru a face față valului masiv al acestor imigranți care fug de sărăcia și violența din Honduras.

Câteva mii de astfel de migranți se aflau vineri la Tecun Uman, în Guatemala, de unde se pregăteau să încerce să treacă în Mexic în speranța de a ajunge în SUA. E vorba de mai mult de 3.000 de persoane din Honduras care au ajuns în mici grupuri în ultimele zile la Tecun Uman, unde s-au adăpostit în biserici, săli municipale, cazarme de pompieri.

Sursa: Digi24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău