VIDEO/FOTO | Salvatorii și pompierii au primit echipament destinat accidentelor chimice, biologice și în caz de dezastre nucleare

  • 10 Iulie 2019 17:50
VIDEO/FOTO | Salvatorii și pompierii au primit echipament destinat accidentelor chimice, biologice și în caz de dezastre nucleare

La Centrul Republican de Instruire al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI a avut loc ieri, 9 iulie, ceremonia oficială de înmînare a lotului de echipament destinat răspunsului IGSU în caz de accidente chimice, biologice, radiologice și dezastre nucleare (CBRN).

Modulul de decontaminare autonom a fost donat de Agenția de Reducere a Amenințărilor în Domeniul Apărării din cadrul Departamentului de Apărare al SUA.

Acest modul este absolut autonom și poate funcționa în diverse condiții climaterice, în condiții de cîmp și în spații urbane. Valoarea echipamentului donat este estimată în suma de peste 224.000 dolari americani. În perioada 08-19 iulie angajații IGSU urmează să fie instruiți de către specialiștii americani din cadrul Agenției pentru Reducerea Amenințărilor din domeniul apărării prin utilizarea modulului donat. 

Instruirea are drept scop consolidarea capacităților  de răspuns a salvatorilor și pompierilor din Republica Moldova  în caz de situații de risc cu caracter CBRN. Echipamentul specializat a fost donat în cadrul Programului C2 sub egida Agenției de Reducere a Amenințărilor în Domeniul Apărării din cadrul Departamentului de Apărare al SUA și este implementat în țara noastră din anul 2015. 

La ceremonia oficială a participat conducerea MAI reprezentată de ministru al Afacerilor Interne domnul Andrei Năstase, conducerea IGSU în frunte cu general –maior Mihail Harabagiu,  adjunctul șefului misiunii diplomatice SUA în Republica Moldova, domnul H. Martin McDowell.

În luna septembrie 2019 se planifică dotarea IGSU cu echipament  special de cercetare CBRN  și realizarea  unui curs de instruire în domeniu respectiv pentru salvatorii din Republica Moldova.

Programul C2 este destinat îmbunătățirii capacităților de intervenție în caz de accidente chimice, biologice,  radiologice și dezastre nucleare pe teritoriul țării noastre.

Angajații IGSU au demonstrat un scurt exercițiu cu implicare modulului de decontaminare în masă a persoanelor afectate în urma accidentelor CBRN.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău