VIDEO | Ex-deputatul Valeriu Guma a fost audiat în cadrul Comisiei de anchetă ”Laundromat”

  • 07 Aprilie 17:26
VIDEO | Ex-deputatul Valeriu Guma a fost audiat în cadrul Comisiei de anchetă ”Laundromat”

Ex-deputatul și fostul secretar al Comisiei economie, buget și finanțe, Valeriu Guma a participat, astăzi, în format online, la audierile organizate de Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova (Comisia ”Laundromat”).

Potrivit unui comunicat al Serviciului de presă al Legislativului, subiectul audierilor de astăzi a fost amendarea operată în 2011 la  articolul 14 al Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.

Președinta comisiei ”Laundaromat”, Inga Grigoriu, a menționat că modificarea legislației a însemnat ”deconectarea butonului roșu”, referindu-se la efectul suspensiv al deciziilor Serviciului Prevenire și Combaterea Spălării Banilor.

„A fost creată o breșă prin care banii proveniți din anumite activități ilicite să poată traversa sistemul financiar-bancar din Moldova și ajunge în zonele offshore”, a declarat deputata cu trimitere la declarațiile din presă ale unor foști funcționari.

A fost menționat faptul că au existat mai multe amendamente, unul dintre care fiind înaintat de Valeriu Guma. Ex-deputatul l-a calificat drept judicios și că acesta urmărea scopul de a debloca activitatea oamenilor de afaceri.  Potrivit spuselor sale, amendamentul său nu a avut ca scop privarea instituțiilor de resort de dreptul de a suspenda tranzacțiile suspecte.

În cadrul adierilor, s-a menționat că un alt amendament a fost înaintat de Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției (CCCEC), actualmente – Centrul Național Anticorupție (CNA).

Pentru a face mai multă lumină în subiectul respectiv, Comisia ”Laundromat” intenționează să solicite informații de la ex-directorul CCCEC Viorel Chetraru, ex-președintele Comisiei economie, buget și finanțe al Parlamentului Veaceslav Negruță, ex-vicedirectorul CNA Cristina Țarnă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Thu
5
Fri
5
Sat
8
Sun
10
Mon
10

Curs oficial BNM 14 Aprilie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2725 -0.0436
USD 17.8904 -0.0066
RON 4.3214 -0.0110
UAH 0.6383 -0.0024
RUB 0.2320 0.0004
Arhivă Radio Chișinău