VIDEO | Emmanuel Macron, președintele Franței: „La Summitul CPE vom lua decizii importante pentru viitorul nostru comun”

  • 23 Mai 18:24
VIDEO | Emmanuel Macron, președintele Franței: „La Summitul CPE vom lua decizii importante pentru viitorul nostru comun”

„Moldova, ne vedem în curând!” – este mesajul președintelui Franței, Emmanuel Macron pentru cetățenii noștri. Pe 1 iunie oficialul va veni în Republica Moldova la cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene (EPC). Comunitatea este o platformă creată la inițiativa președintelui francez, cu scopul de a intensifica cooperarea între țările europene în fața amenințărilor fără precedent generate de invazia Rusiei în Ucraina.

„Vin cu un mesaj scurt pentru a vă spune că pe 1 iunie vom fi în Moldova la cel de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene. În Moldova vom discuta despre energie, migrație, securitate, infrastructură, apărare, geopolitică, pentru că împărțim același continent. Acum un an am propus crearea Comunității Politice Europene, deoarece sunt sigur că avem nevoie de acest forum pentru a aduna toți liderii, ca să oferim un cadru nou continentului nostru, să decidem pentru noi înșine și să construim o Europă mai puternică și mai unită. La 1 iunie vom discuta toate aceste subiecte, vom avea întruniri foarte importante și sper că vom lua decizii importante pentru ziua de azi, dar și pentru viitorul nostru comun”, a spus Emmanuel Macron.

Republica Moldova este gazda Summitului Comunității Politice Europene, care se va desfășura la 1 iunie 2023, reunind, în premieră, 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni. Summitul va avea loc la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 de kilometri distanță de Chișinău.

Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:4,12 m/s
Fri
20
Sat
21
Sun
22
Mon
18
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău