VIDEO | Edineț deține întâietate în producerea energiei verzi, dar și la numărul de turbine eoliene de putere mare
-
30 Martie 2018 16:09
Potențialul energiei regenerabile din Republica Moldova este unul dintre cele mai mari din sud-estul Europei, în special cel al energiei vântului, potrivit unui studiu realizat de Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă. Cele mai multe turbine eoliene, zece la număr, sunt în Edineț, din nordul Republicii Moldova. Colega noastră Cristina Popușoi, a mers în zonă pentru a vedea cum funcționează energia viitorului.
„Doamnelor și domnilor, ceea ce auziți acum nu este doar șuieratul vântului, ci zgomotul ușor produs de turbinele eoliene, instalate în municipiul Edineț. Ne aflăm în partea de nord-est a orașului, unde sunt instalate două dintre cele zece turbine eoliene existente în zonă. Acestea au o înălțime de câte 70 de metri și câte trei elice. Turbinele sunt aduse din Germania și, deși sunt la mâna a doua, sunt de bună calitate și au fost verificate tehnic.”
Ecologistul Grigore Mustață, președintele ONG-ului local „Colaborare”, ne spune că interesul pentru energia viitorului a crescut. Prima turbină a fost instalată în orășelul Brătușeni, acum cinci ani. A fost o investiție privată și turbina a costat 8 milioane și jumătate de lei.
„Aceste turbine sunt verificate tehnic și au garanție pentru 25 de ani. Puterea unei turbine electrice e de 1,65 megawatt. O turbină de aceasta poate alimenta un cartier al orașului Edineț. Acum avem zece turbine eoliene în raion, care produc peste 11megawatt, dar pentru Edineț e nevoie de 6,5 megawatt. Noi producem mai mult decât avem nevoie. Noi ne alimentăm singuri pe noi cu energie, suntem independenți. Noi producem energia noastră verde.”
De cum ajungi la Edineț, observi cu ușurință turbinele eoliene amplasate în sudul, nordul municipiului, precum și la fabrica de zahăr din orașul Cupcini. Edineț deține, din anul 2013, întâietate în producerea energiei verzi în Republica Moldova, atât la numărul de instalări de turbine eoliene de putere mare, cât și la producerea de energie regenerabilă.
„Energia verde se duce în rețea și o folosesc toți. Furnizorii de energie verde sunt obligați să livreze energia în rețea cu 0, 95 bani sau 1,5 lei. Deși în lege scrie că ar trebui livrată cu 1,80 lei. Deocamdată oamenii nu au de câștigat din aceasta. Este nevoie de o aprobarea tarifului verde. În alte țări, de exemplu Germania, tariful verde este pentru stimularea producătorului de energie regenerabilă. Pentru că ea este mai curată, nu poluează atmosfera și este benefică pentru oameni.”
Un studiu din anul 2017 al Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă arată că Republica Moldova are potențial mare pentru dezvoltarea energiei regenerabile, în special cea a vântului. Potrivit studiului, energia eoliană ar putea oferi până la 20 GW de capacitate de generare la un preț competitiv. Experții internaționali estimează că există și potențial tehnic solar, dar și potențial de generare hidro, întrucât există două centrale hidroelectrice. În pofida acestor posibilități de a dezvolta energie regenerabilă proprie, studiul relevă că Republica Moldova este puternic dependentă de importul de energie, care acoperă 87 la sută din consum.