VIDEO | Două girafe pitice, descoperite în zone diferite ale Africii

  • 08 Ianuarie 2021 19:35
VIDEO | Două girafe pitice, descoperite în zone diferite ale Africii

Înălțimea îi oferă girafei un avantaj în competiția cu alte animale, dându-i astfel posibilitatea de a ajunge la frunzele din cei mai înalți copaci, de aceea oamenii de știință au fost uimiți să descopere două girafe pitice în zone diferite ale Africii, relatează vineri Reuters, citat de Agerpres.


"Este fascinant ceea ce au descoperit pe teren cercetătorii noștri", a declarat Julian Fennessy, cofondator al Giraffe Conservation Foundation. "Am fost foarte uimiți", a adăugat el vineri pentru Reuters.



Majoritatea girafelor ajung la 4,5-6 metri înălțime, însă în 2018 oamenii de știință care lucrează cu fundația au descoperit o girafă de 2,6 metri în Namibia. Cu trei ani înainte, ei au găsit, de asemenea, o girafă cu o înălțime de doar 2,8 metri, într-un parc național din Uganda.

Cercetătorii au publicat constatările lor în British Medical Journal, la sfârșitul lunii trecute.

În ambele cazuri, girafele prezentau gâtul lung obișnuit pentru această specie, dar aveau picioare scurte și butucănoase, se menționează în articolul din jurnalul științific. Displazia scheletică, termenul medical pentru această afecțiune, este întâlnită de asemenea la oameni și la animale domestice, însă cercetătorii au notat în jurnal că este rar observată la animalele sălbatice.

 Imaginile video înregistrate de fundație prezintă girafa din Uganda stând pe picioarele sale groase și musculoase în savana aridă din parcul național Murchison Falls din nordul țării, în timp ce un alt exemplar mai înalt, cu obișnuitele picioare lungi și subțiri, merge în spatele ei.


"Din păcate, probabil că nu există niciun beneficiu. Girafele au crescut înalte pentru a ajunge la copacii mai înalți", a spus Fennessy. El a adăugat că cel mai probabil acestor exemplare pitice le este imposibil din punct de vedere fizic să se reproducă cu girafele de dimensiuni.

Numărul celor mai înalte mamifere terestre din lume a scăzut cu circa 40% în ultimii 30 de ani, ajungând la aproximativ 111.000. Prin urmare, toate cele patru specii principale de girafe sunt clasificate în prezent drept "vulnerabile".


Cauzele reducerii numărului de girafe sunt "în principal pierderea habitatului, fragmentarea habitatului, extinderea populațiilor umane și a terenului cultivat", a adăugat Fennessy. "Combinate cu un pic de braconaj și schimbări climatice", a adăugat el.


Însă, eforturile de conservare a girafelor au contribuit la o îmbunătățire a numărului de exemplare în ultimul deceniu, a precizat specialistul. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău