VIDEO | Declarațiile comune de presă ale președintei Maia Sandu și liderului francez, Emmanuel Macron. „Franța este gata să se angajeze ca să sprijine R.Moldova pe calea sa, susținând proiecte pentru a moderniza legăturile dintre R.Moldova și UE”

  • 04 Februarie 2021 15:03
VIDEO | Declarațiile comune de presă ale președintei Maia Sandu și liderului francez, Emmanuel Macron. „Franța este gata să se angajeze ca să sprijine R.Moldova pe calea sa, susținând proiecte pentru a moderniza legăturile dintre R.Moldova și UE”

Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că Franța este gata să se angajeze ca să susțină Republica Moldova prin investiții și să acorde ajutor țării noastre în lupta anti-Covid-19. Declarația a fost făcută la Palatul Elysee, într-un briefing susținut împreună cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, aflată într-o vizită la Paris. Șeful statul francez a spus că va fi nevoie de reforme curajoase, de multă tenacitate, iar Franța și Uniunea Europeană vor fi alături de Chișinău pe această cale.

Franța este gata să se angajeze ca să sprijine Republica Moldova pe calea sa, susținând proiecte de investiții franceze, precum cele de modernizare a căilor ferate, pentru a moderniza legăturile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Mai sunt reforme nu doar în justiție, dar și în guvernare, renovarea infrastructurii sau dezvoltarea durabilă”, a spus liderul de la Elysee.

Totodată, vorbind despre procesul de reglementare a conflictului transnistrean, Emmanuel Macron a subliniat că Franța susține suveranitate și integritatea teritorială a Rep. Moldova în granițele unanim recunoscute la nivel internațional.

Dorința de a reglementa conflictul transnistrean, care reprezintă un element important pentru pacea și securitatea europeană și vreau să spun că există sprijinul indiscutabil al Franței pentru suveranitatea, integritatea și independența RM, și disponibilitatea de a vă ajuta pe acest drum”, a spus Emmanuel Macron.

De asemenea, liderul francez a declarat că va discuta cu Maia Sandu despre posibilitatea de a acorda asistență Rep. Moldova în lupta anti-Covid;

Cât despre relațiile bilaterale, situația regională, vorbim despre contextul sanitar și putem să revenim la modalități diferite de a vă ajuta în această perioadă foarte dificilă, țara dvs. a avut de suferit de pe urma crizei COVID-19”.

Emmanuel Macron a remarcat că timp de 24 de ani, niciun președinte al Republicii Moldova nu a mai fost primit la Paris.

La rândul său, președinta Maia Sandu a spus că această vizită la Paris este foarte importantă pentru Republica Moldova și cetățenii săi. Ea și-a exprimat speranța că relațiile bilaterale se vor aprofunda, iar investițiile franceze vor crește. Maia Sandu a menționat că Franța este printre primii zece investitori în Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău