VIDEO de pe camera ascunsă | Scandal de spionaj între Serbia și Rusia: Președintele Vucic a ordonat o anchetă

  • 21 Noiembrie 2019 13:15
VIDEO de pe camera ascunsă | Scandal de spionaj între Serbia și Rusia: Președintele Vucic a ordonat o anchetă

Președintele sârb Aleksandar Vucic a dat ordin Agenției de Securitate Militare a Serbiei (VBA) să ancheteze un posibil caz de spionaj, după ce în spațiul public a apărut o înregistrare în care un diplomat rus înmânează o sumă de bani unui înalt responsabil sârb, a anunțat miercuri șefa guvernului Ana Brnabic, citată de Tanjug și Gazeta.ru.

'Am vorbit cu președintele Aleksandar Vucic, el a ordonat VBA să ancheteze cazul. Încă nu dispunem de toate informațiile, dar dacă totul se dovedește că este adevărat, atunci va fi o chestiune serioasă și o problemă pentru noi', a afirmat Brnabic într-o declarație pentru publicația Blic.

Ea a spus că președintele Vucic, în calitatea sa de comandant șef al forțelor armate sârbe, a convocat o reuniune la care vor fi date publicității rezultatele anchetei, adăugând că așteaptă să aibă informații complete asupra acestui caz până la finalul zilei de miercuri.

În același timp, președinția de la Belgrad a anunțat pentru joi o întâlnire între Vucic și ambasadorul rus la Belgrad, Aleksandr Boțan-Harcenko, dar nu este clar la inițiativa cui are loc această întâlnire și dacă are legătură cu acest caz de spionaj, notează Tanjug.

Potrivit Blic, o înregistrare video publicată la 17 noiembrie pe YouTube arată un diplomat rus și ofițer al Serviciilor de informații militare ruse (GRU), Gheorghi Kleban, înmânând bani unui bărbat care se presupune că este un înalt oficial sârb, într-o parcare din Belgrad.

 Agenția de Informații a Serbiei (BIA) a confirmat miercuri autenticitatea acestei înregistrări video, făcută cu camera ascunsă, în care ofițerul (colonelul) GRU, Gheorghi Kleban, îi înmânează o sumă de bani unui bărbat despre care se spune că este un agent de informații sârb.

Înregistrarea este într-adevăr autentică și-l arată fără echivoc pe ofițerul GRU, Gheorghi Kleban, a confirmat BIA pentru Tanjug.

În privința celuilalt bărbat din înregistrare, Agenția de securitate militară și toate celelalte agenții de informații sârbe, inclusiv BIA, lucrează intens pentru a furniza toate informațiile pertinente înaltei conduceri a statului, inclusiv președintelui Aleksandar Vucic.

Detalii despre acest caz de spionaj vor fi date publicității după ședința de joi a Consiliului de Securitate Națională, potrivit Tanjug.

Conform Gazeta.ru, înregistrarea video surprinde alte câteva întâlniri dintre cei doi, între care o întâlnire într-un bar, precum și transmiterea unei valize și a unui plic. În finalul înregistrării se poate vedea cum presupusul ofițer sârb stă într-o mașină și numără banii dintr-un plic, se pare că cei doi erau filați de mult timp.

Potrivit Blic, Kleban a lucrat la ambasada Rusiei din Belgrad, dar a fost demis în iunie a.c..

The Insider, un grup de jurnaliști de investigație ruși, care colaborează cu Bellingcat (grup internațional de jurnaliști de investigație) scrie că Kleban a fost adjunctul atașatului militar de la Ambasada Rusiei la Belgrad pe probleme de apărare începând cu 2016, dar în prezent el nu figurează pe site-ul Ministerului de Externe rus. Cu toate acestea, numele său se regăsește aici până în luna octombrie, după cum se poate vedea în versiune cache.

Anterior, jurnalistul de investigație bulgar care lucrează pentru Bellingcat, Hristo Grozev, a postat pe Twitter probe care dovedesc că ofițerul GRU, Gheorghi Kleban, este unul din cei doi bărbați din înregistrare. 'Înregistarea, care a fost filmată din diferite unghiuri și pare să facă parte dintr-o operațiune de filare bine pregătită, arată că o persoană face schimb de valize cu o altă persoană. Într-adevăr, persoana îmbrăcată în geacă neagră este atașatul militar adjunct al Federației Ruse, Gheorghi Kleban', susține acesta, conform Gazeta.ru. El mai spune că pentru identificarea lui Kleban s-a folosit de programul de recunoaștere facială Microsoft Azure.

Kleban, menționează jurnalistul Bellingcat, este înregistrat la Moscova la adresa Academiei Militare a Statului Major al armatei ruse, iar adresa de înregistrare a soției sale coincide cu adresa căminului unei unități militare a trupelor speciale ale Forțelor aeropurtate (VDV), transmite AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău