VIDEO | De ce se teme Rusia că sistemul SUA defensiv Aegis Ashore din România poate lovi Moscova? Rusia folosește „jumătăți de adevăr”

  • 09 Decembrie 2022 10:11
VIDEO | De ce se teme Rusia că sistemul SUA defensiv Aegis Ashore din România poate lovi Moscova? Rusia folosește „jumătăți de adevăr”

De-a lungul anilor, cu precădere înainte de invadarea Ucrainei, Rusia a acuzat de mai multe ori faptul că sistemul Aegis Ashore de la Deveselu e o amenințare împotriva securității sale, precizând chiar că din România poate fi lovită Moscova, scrie defenseromania.ro.

Narativul e fals, instalația americană fiind un sistem defensiv anti-balistic, dar el a fost adus în discuție de cele mai înalte paliere politice ruse, inclusiv de președintele rus Vladimir Putin.

În cadrul unei ediții speciale a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania, generalul american Robert E. Wheeler a discutat despre așa-zisele temeri ale Rusiei cu privire la scutul defensiv de la Deveselu.

Robert E. Wheeler e fost pilot militar, cu o carieră de peste 32 de ani în Forțele Aeriene ale Statelor Unite ale Americii. El a condus de-a lungul timpului, din postura de director adjunct, departamentul de tehnologie și sisteme informatice din cadrul Pentagonului. 

Generalul american a explicat că tactica pe care Rusia o adoptă e de a încerca să fisureze încrederea populației în NATO. El a amintit că SUA nu folosește asemenea arme în scopuri ofensive, lucru pe care Moscova îl face constant, făcând referire la faptul că Rusia a folosit rachete anti-aeriene în scopuri ofensive în Ucraina.

Robert Wheeler crede că cei mai expuși la această propagandă sunt cei care nu cunosc detalii tehnice ale sistemului Aegis Ashore de la Deveselu.

Amintim în acest sens că SUA au propus Rusiei de mai multe ori ca cele două țări să efectueze reciproc inspecții în baze de rachete, inclusiv la Deveselu, pentru a risipi orice urmă de îndoială, dar Moscova a refuzat acest lucru.

„Această propagandă plantează îndoieli în modul în care gândesc oamenii. Ei încearcă să-i facă pe oameni să se îndoiască. Sistemul Aegis de la Deveselu e exclusiv defensiv. Noi folosim asemenea arme doar în scopuri defensive. Pe de altă parte rușii când au folosit rachete anti-aeriene au făcut-o în mod defensiv, dar și ofensiv! Noi nu facem asta!

Rachetele respective au doar capacități defensive și nu sunt proiectate pentru a putea fi utilizate în acțiuni ofensive. Sunt proiectate doar pentru apărare. Dar unele persoane care nu cunosc date tehnice ale acestor rachete nu vor înțelege toate aceste lucruri care ar face lumină. Așa se face dezinformarea, prin jumătăți de adevăr. Rachete există, dar ele sunt defensive nu ofensive.

Cred că această dezinformare e eficientă asupra celor care nu înțeleg procedurile tehnice și aici interveniți voi. Avem nevoie de jurnaliști pentru a explica că acestea sunt doar arme defensive, care nu au capacități ofensive și că tot ceea ce spun rușii nu e adevărat”, a precizat generalul american, pentru DefenseRomania.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău