VIDEO CU DRONA/GALERIE FOTO | Ajutorul României pentru R.Moldova. „Avem același port, aceeași limbă și în același ritm ne bate inima!”

  • 07 Mai 2020 17:36
VIDEO CU DRONA/GALERIE FOTO | Ajutorul României pentru R.Moldova. „Avem același port, aceeași limbă și în același ritm ne bate inima!”

Ajutorul medical în valoare de 3,5 milioane de euro oferit de România a ajuns astăzi în Republica Moldova. De la vama Leușeni, convoiul cu 20 de camioane pline cu medicamente și echipamente necesare în lupta cu  COVID-19 a sosit la Chișinău.

Tot aici, au venit și oficiali din România pentru a-și manifesta încă o dată sprijinul pentru Republica Moldova și cetățenii ei. Detalii are Cristina Popușoi.

Alături la bine și la rău. România ajută Republica Moldova în vremurile grele provocate de pandemia de COVID-19. La doar o săptămână după ce mai mult de 40 de medici și asistenți medicali de peste Prut au venit să-i ajute pe basarabeni, România a trimis un ajutor medical considerabil la Chișinău.

În vama Leușeni și pe traseul spre Chișinău, dar și la podul din cartierul Telecentru, unde a avut loc ceremonia de prezentare a ajutorului, mai multe persoane purtând tricolorul, intonau cântece patriotice, în semn de mulțumire pentru ajutorul României. La Chișinău, convoiul și oficialii au fost întâmpinați cu pâine și sare.

„Avem același port, aceeași limbă și în același ritm ne bate inima! Primiți sarea și pâinea de la noi! Trăiască România! Unire!

Prezent la ceremonie, ministrul Sănătății din România, Nelu Tătăru, a subliniat și acum importanța relațiilor strategice dintre Chișinău și  București.

„Ca medic chirurg înțeleg foarte bine prin ce trec colegii mei. Suntem într-un moment în care România a arătat că a fost este cel mai apropiat partener al R. Moldova(…) Dincolo de limbă, istorie, cultura, suntem într-un parteneriat strategic. România va fi lângă Republica Moldova”, a declarat Nelu Tătăru. 

La ceremonie a fost prezent și Ministrul de Interne al României, Marcela Vela. Convoiul a fost întâmpinat la intrarea în oraș de premierul de la Chișinău, Ion Chicu. Acesta a fost însă huiduit de oamenii care s-au adunat să mulțumească României pentru ajutor.

„Apreciem enorm generozitatea fraților noștri. E prima dată când vin să întâlnesc și să mă închin pentru un asemenea efort enorm oferit de frați pentru frați. Anume acum ne e foarte util suportul și umărul fraților de peste Prut. Să știți că nu m-am îndoit niciodată că România ne va ajuta”, a subliniat premierul.

Ajutorul medical din România constă în peste jumătate de milion de măști de protecție, 25.000 de combinezoane, 5000 de viziere, 5000 ochelari de protecție, 200.000 de mănuși, 2 800 de cutii de medicamente, 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă și aproximativ 80 000 de litri de alcool sanitar.

Prima instituție care a beneficiat de echipamente și medicamente a fost Institutul de Medicină Urgentă, una din instituțiile care tratează cei mai gravi pacienți infectați cu COVID-19. Tot aici se află și o echipă de medici din România,  care muncesc cot la cot cu medicii noștri pentru viața fiecărui pacient.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Fri
11
Sat
6
Sun
3
Mon
3
Tue
5

Curs oficial BNM 26 Februarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3426 0.0702
USD 17.4546 -0.0313
RON 4.3784 0.0148
UAH 0.6257 0.0001
RUB 0.2368 -0.0010
Arhivă Radio Chișinău