VIDEO Coronavirus/Specialiști MApN, misiune în Alabama; Orban: SUA și România au un Parteneriat strategic solid

  • 25 Mai 2020 11:26
VIDEO Coronavirus/Specialiști MApN, misiune în Alabama; Orban: SUA și România au un Parteneriat strategic solid

Premierul Ludovic Orban a transmis succes, luni, echipei de specialiști MApN care pleacă într-o misiune în statul american Alabama pentru a oferi sprijin autorităților locale în lupta contra COVID-19, subliniind că între Statele Unite și România este un "solid" Parteneriat strategic care generează acțiuni comune în toate domeniile de activitate.

"O echipă formată din 15 medici, asistente medicale, specialiști CBRN care efectuează o misiune de 14 zile în statul Alabama, evident, în spiritul solidarității și cooperării între Statele Unite ale Americii și România. O misiune care are, pe de-o parte, obiectivul de a fi alături de medicii din Statele Unite ale Americii, dar, de asemenea, și de a vedea foarte clar cum acționează echipele medicale din Statele Unite în lupta împotriva COVID. Urez succes misiunii noastre și folosesc din nou această ocazie pentru a transmite un mesaj ferm - între Statele Unite și România este un solid Parteneriat strategic care generează acțiuni comune în toate domeniile de activitate", a declarat Orban, la Baza Militară 90, la plecarea specialiștilor MApN.

Prezent la eveniment, ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, a afirmat, la rândul său, că parteneriatul dintre SUA și România "nu a fost niciodată mai puternic".
 

 

"Această misiune românească în sprijinul poporului american și al eforturilor de combatere a crizei COVID-19 este încă un exemplu al relației speciale dintre țările noastre. Delegația în Statele Unite, formată dintr-o echipă medicală și o echipă de decontaminare radiologică, biologică și chimică, va fi găzduită de Garda Națională Alabama și municipalitatea Montgomery Alabama", a precizat Zuckerman.

Oficialul american a adăugat că specialiștii români în CBRN vor avea ocazia să împărtășească cu reprezentanții Gărzii Naționale Alabama experiența privind decontaminarea terenului, personalului și a echipamentelor, acumulată în diferite orașe din România, "îmbunătățind, astfel, capacitatea ambelor țări de a lupta mai eficient împotriva pandemiei COVID".

"Echipa română și specialiștii din Alabama vor profita, de asemenea, de această ocazie pentru a trece în revistă răspunsurile de urgență necesare pentru prevenirea și limitarea efectelor incidentelor chimice, biologice și nucleare", a completat Adrian Zuckerman.

Ambasadorul american la București a adăugat că echipa medicală românească va avea ocazia să primească informații de la partea americană cu privire la combaterea pandemiei cu noul coronavirus.

El a apreciat, totodată, că medicii militari români au contribuit la salvarea multor vieți prin modul în care au asigurat gestionarea și operarea corespunzătoare a spitalelor civile de la Focșani, Suceava și Deva și a menționat și participarea românească la o misiune de sprijin în Republica Moldova.

Zuckerman a mulțumit tuturor factorilor implicați în pregătirea misiunii românești în SUA.
 

La eveniment a participat și ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău