VIDEO | Coreea de Nord organizează o paradă militară impresionantă, la 105 ani de la naşterea lui Kim Ir-sen

  • 15 Aprilie 2017 12:59
VIDEO | Coreea de Nord organizează o paradă militară impresionantă, la 105 ani de la naşterea lui Kim Ir-sen

Coreea de Nord a avertizat Statele Unite să nu ia măsuri provocatoare în regiune, spunând că este “pregătită să riposteze cu atacuri nucleare”, relatează BBC News, precizând că ameninţările au venit în ziua în care Phenianul marchează 105 ani de la naşterea fondatorului său, Kim Ir-sen, bunicul actualului lider.

“Suntem pregătiţi să răspundem unui război total cu un război total”, a declarat oficialul militar nord-coreean Choe Ryong-Hae. “Suntem pregătiţi să ripostăm cu atacuri nucleare în stilul nostru la orice atacuri nucleare”, a adăugat el.

Afirmaţiile au venit pe fondul speculaţiilor că actualul lider, Kim Jong-un, ar putea ordona un nou test nuclear.

Militari, tancuri şi alte echipamente militare au defilat în centrul Phenianului, într-o demonstraţie de forţă.

Fanfare militare şi trupe au mărşăluit în piaţa Kim Ir-sen din centrul oraşului.

Pentru prima dată, printre echipamentele prezentate au fost şi rachete balistice lansate de submarine, care pot fi dezvoltate pentru a fi echipate cu focoase nucleare ce pot atinge ţinte din întreaga lume.

În condiţiile în care toată lumea se teme că statul comunist se apropie de producerea unui arsenal nuclear, parada de sâmbătă a fost o ocazie pentru Kim să demonstreze capacităţile militare actuale ale ţării sale.

Evenimentul a demonstrat clar că Phenianul priveşte programul nuclear drept vital pentru ambiţiile sale militare, în condiţiile în care ignoră presiunea tot mai mare mare din partea Statelor Unite de a renunţa la astfel de demersuri.

VIDEO | Coreea de Nord organizează o paradă militară impresionantă, la 105 ani de la naşterea lui Kim Ir-sen

Tensiunile în Peninsulă sunt crescute, după ce Comanda Pacificului a mutat mai multe nave de război în apropierea peninsulei Corea.

Vineri, şeful diplomaţiei chineze a avertizat că un conflict poate izbucni în orice moment în Coreea de Nord pe fondul tensiunilor exarcerbate dintre administraţia Trump şi regimul de la Phenian.

Preşedintele Trump a avertizat pe Twitter: "Coreea de Nord caută probleme”. De asemenea, el a afirmat că un acord comercial americano-chinez ar fi „mult mai bun pentru ei, dacă ar rezolva problema nord-coreeană”.

“Dacă China se decide să ajute, ar fi grozav. Dacă nu, vom rezolva problema fără ea”, a susţinut liderul de la Casa Albă.

Preşedintele SUA şi-a demonstrat recent disponibilitatea de a recurge la metode militare. El a ordonat un atac cu rachetă de croazieră în Siria, în replică la un presupus atac chimic. În plus, armata americană a lansat cea mai mare bombă non-nucleară pe care o deţine asupra unei ţinte a Statului Islamic din Afganistan.

Presa din Statele Unite a scris vineri că Washingtonul este pregătit să lanseze un atac preventiv, cu arme convenţionale, vizând Coreea de Nord, dacă autorităţile de la Washington vor deveni convinse că Phenianul este pe punctul de a testa arme nucleare.

Coreea de Nord, care este vizată de sancţiuni ONU, a efectuat cinci teste nucleare, dintre care două în 2016.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chişinău
4,42 °C
cer fragmentat
Umiditate:64 %
Vint:4,1 m/s
Sun
4 °C
Mon
5 °C
Tue
6 °C
Wed
4 °C
Thu
1 °C

Curs oficial BNM 07 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3855 -0.0000
USD 17.4778 -0.0000
RON 4.0577 -0.0000
UAH 0.7329 -0.0000
RUB 0.2737 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău