VIDEO | Concerte inedite în Republica Moldova în perioada 12-17 iulie. Lelița Franța revine să joace Sârba Moldovenească!

  • 09 Iulie 2018 09:37
VIDEO | Concerte inedite în Republica Moldova în perioada 12-17 iulie. Lelița Franța revine să joace Sârba Moldovenească!

O serie de concerte inedit vor avea loc în mai multe localități din Republica Moldova în perioada 12-17 iulie a.c. Un grup de reputați muzicieni din Franța, în colaborare cu instrumentiști moldoveni, vor interpreta piese ale compozitorilor basarabeni, în cadrul celei de a doua ediții a turneului Lelița Franța Joacă Sârba Moldovenească.

Turneul Lelița Franța Joacă Sârba Moldovenească va trece în ordine cronologică prin următoarele localități:

Rădeni (Călărași) – 12 iulie, ora 18:00
Chișinău (Biserica Sf. Dumitru, bd. Traian 3/1) – 13 iulie, ora 18:00
Bulboaca (Castel Mimi) – 14 iulie, ora 18:00

Mirești (Hîncești) – 15 iulie, ora 18:00
Brăviceni (Orhei) –16 iulie , ora 18:00

Palanca, Muzeu Casa Părintească (Călărași) – 17 iulie, ora 18.00

În cadrul concertelor vor evolua Jérôme Simon, Grégoire Simon, Ionel Streba, Elise Bachour, Boram Lie, Emiko Saito, precum și Ecaterina Baranov, Zinaida Brânzilă, Serghei Pilipețchi, Olga Iuhno, Nadejda Erhan, Radu Tălămbuță, Dana Efremova, Irina Șolpan, Iuri Surguciov, Silvia Proscurchina.

Accesul la concerte este gratis.

Duete, trio-uri, cvartete și alte lucrări (duetele, trio-urile etc sunt lucrări?) ale compozitorilor Ștefan Neaga, Alexei Stârcea, Alexandr Mulear, Simion Lungul, Arcadi Luxemburg, David Gerșfeld, Solomon Lobel, Max Fișman, Vladimir Rotaru, Gheorghe Mustea, Oleg Negruță și altor compozitori basarabeni vor răsuna ca pentru prima dată după decenii de tăcere.

La Chișinău muzicienii vor evolua în curtea Bisericii Sf. Dumitru (sector Botanica). La concertul respectiv se dorește participarea în calitate de ascultători a tinerilor cu dizabilități de la centrul AGAPIS, gestionat de parohia Sf. Dumitru, pentru care biserica respectivă construiește o clădire specială în imediata ei apropiere.

Turneul rural va avea loc în cadrul proiectului independent ARC muzical-istoric, ce are ca scop redescoperirea, conservarea și difuzarea unui segment din patrimoniul istoric, intelectual și cultural în dispariție al Republicii Moldova – muzica clasică de la începutul/jumătatea sec. XX; material original, necunoscut și interesant, specific prin melodiile și ritmurile folclorice românești: energia dansului național, durerea cântului doinit, expresivitatea nerafinată a sincerității țăranului. Din cauza unor vicisitudini istorice și politice, manuscrise și partituri publicate aflate în arhive și biblioteci s-au pierdut ori deteriorat; multe opere au rămas doar menționate în lucrările teoreticienilor; înregistrările audio din arhive se demagnetizează puternic, devenind incomprehensibile; nu există acces virtual la informație, ea rămânând ascunsă în adâncurile arhivelor Moldovei.



Ediția 2018 a turneului este realizată în cadrul programului guvernamental de granturi tematice Diaspora Engagement Hub, implementat de Cancelaria de Stat prin intermediul Biroului relații cu diaspora, cu susținerea financiară a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. Mai multe detalii pe www.brd.gov.md

Parteneri ai proiectului: Asociația Familii Migrante, Asociația pentru Integrarea Migranților (Paris).

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău