VIDEO | Civilii care s-au adăpostit la Azovstal au văzut lumina zilei după mai multe săptămâni: Am ajuns la ieșire și am simțit că pot respira

  • 02 Mai 09:26
VIDEO | Civilii care s-au adăpostit la Azovstal au văzut lumina zilei după mai multe săptămâni: Am ajuns la ieșire și am simțit că pot respira

O operațiune masivă de evacuare a civililor a avut loc dumunică la combinatul Azovstal din Mariupol, oraș distrus aproape complet de armata rusă. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că peste 100 de oameni care s-au adăpostit în ultimele săptămâni în uzină au reușit să plece în siguranță și vor ajunge la Zaporojie. "Nu-mi vine să cred. Două luni de întuneric", a spus una dintre persoanele evacuate de la Azovstal.

"Bombardamentele erau atât de puternice, bombele continuau să cadă în apropierea noastră. Când am ajuns la ieșirea din adăpost, pe ultimele trepte, am simțit că pot respira, înăuntru nu era suficient oxigen. Mi-a fost puțin teamă să ies și să respir aer curat. Mi-era teamă să scot nasul afară, ca să spun așa", a spus Natalia Usmanova, una dintre persoanele evacuate de la Azovstal, scrie digi24.ro.

"Nu-mi vine să cred. Două luni de întuneric... Când eram în autobuz, l-am întrebat pe soțul meu dacă va mai trebui să mergem la toaletă folosind o lanternă, dacă va mai trebui să folosim o pungă pe post de toaletă. Nu am văzut niciun fel de lumină naturală, am fost cu toții foarte speriați", a mai povestit Natalia Usmanova.

Volodimir Zelenski a anunțat evacuarea unui prim grup de 100 de civili din oțelăria Azovstal a orașului Mariupol asediată de trupele ruse.

"Am reușit, în sfârșit, să începem evacuarea oamenilor din Azovstal. După multe săptămâni de negocieri, după multe încercări, diverse întâlniri, oameni, apeluri, țări, propuneri. În sfârșit! Nu a existat o singură zi în care să nu încercăm să găsim o soluție pentru salvarea oamenilor. Acum, pentru prima dată în toate aceste zile de război, acest coridor vital a început să funcționeze", a transmis Zelenski. 

Liderul ucrainean a precizat că operațiunea de evacuare va continua luni dimineață. 

Comitetul Internațional al Crucii Roții a confirmat de asemenea operațiunea de evacuare a civililor de la Azovstal de duminică seara, operațiune în care este implicată și Organizația Națiunilor Unite (ONU).

Potrivit surselor ucrainene, la combinatul siderurgic Azovstal, ultimul punct ucrainean de rezistență la Mariupol, se află cel puțin 500 de civili și circa o mie de combatanți ai regimentului Azov, unitatea de extremă dreapta integrată în armata ucraineană, relatează AFP și EFE, citate de Agerpres.În buncărele combinatului se mai află circa 500 de răniți, soldați și civili, fără acces la tratament medical și cu rezerve de apă și alimente pe sfârșite.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
3,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
3
Tue
5
Wed
1
Thu
1
Fri
2
Arhivă Radio Chișinău