VIDEO | Bilanțul morților în Turcia și Siria crește dramatic și a depășit 5.000. Ajutoarele nu ajung la sirieni, din cauza granițelor închise

  • 07 Februarie 2023 13:46
VIDEO | Bilanțul morților în Turcia și Siria crește dramatic și a depășit 5.000. Ajutoarele nu ajung la sirieni, din cauza granițelor închise

Peste 5.000 de oameni au murit, în Turcia și Siria, în urma celor două cutremure devastatoare produse luni, la distanță de 9 ore unul de altul, în regiuni relativ apropiate. Temperaturile extrem de scăzute, zăpada și ploaia au împiedicat eforturile de căutare a supraviețuitorilor în timpul nopții în Turcia, în timp ce cei aflați sub dărâmături strigă după ajutor. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că numărul victimelor ar putea depăși 20.000, scrie The Guardian. Încă un cutremur cu magnitudinea 5,7 a lovit marți estul Turciei, scrie digi24.ro.

Adelheid Marschang, ofițer superior pentru situații de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a declarat marți că aproximativ 23 de milioane de oameni, inclusiv 1,4 milioane de copii, ar putea fi expuși în Turcia și Siria în urma cutremurului și a replicilor acestuia care au distrus mii de clădiri.

Un cutremur cu magnitudinea 5,7 a lovit estul Turciei marți, a anunțat Centrul Seismologic Mediteranean European (EMSC). Seismul a avut loc la o adâncime de 46 km (28,58 mile), relatează Reuters. Seismologii se așteaptă să fie o serie de replici după cele două cutremure majore de ieri. Deși mai puțin puternice decât evenimentul inițial, ele reprezintă un risc pentru salvatori și ar putea provoca prăbușiri suplimentare printre clădirile deja slăbite de cutremurele de ieri.

Sirienii suferă după cutremur, dar ajutoarele nu ajung la ei din cauza granițelor închise

Ajutorul umanitar în zonele rebele din Siria, afectate și ele de cutremur, ajunge de obicei prin Turcia, datorită mecanismului transfrontalier creat în 2014 printr-o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU. În prezent, a rămas un singur punct de frontieră deschis, din cele patru existente, dar care s-au închis de-a lungul anilor, unul câte unul. Ambasadorul sirian a părut să respingă luni ideea redeschiderii granițelor. "Suntem pregătiți să lucrăm cu cei care doresc să îi ajute pe sirieni din interiorul Siriei”, transmite AFP. Ambasadorul Siriei la ONU, Bassam Sabbagh, a dat asigurări luni că ajutorul pe care îl solicită după cutremurul devastator care i-a afectat țara va merge la "toți sirienii de pe întreg teritoriul", inclusiv la partea care nu se află sub controlul guvernului de la Damasc, informează AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău