VIDEO | Avion cu trupe Wagner la bord, prăbușit în Mali

  • 27 Septembrie 2023 19:59
VIDEO | Avion cu trupe Wagner la bord, prăbușit în Mali

O înregistrare video a prăbușirii unui avion de transport de tip Iliușin 76 (Il-76) aparținând armatei din Mali, la bordul căruia se aflau mercenari din cadrul grupării paramilitare ruse Wagner, sâmbătă, la Gao (nord), circulă începând de miercuri pe rețele de socializare, în contextul în care junta păstrează tăcerea, relatează Agerpres, care citează AFP.

Înregistrarea surprinde un avion de tip Il-76 de fabricație rusă care aterizează, își continuă cursa nebună, iese de pe pistă, dispare într-un nor de praf și apori explodează, scrie G4Media.

Avionul aparținea armatei din Mali și avea la bord militari din gruparea paramilitară rusă Wagner, declarau duminică surse militare și salvatori AFP.

Niciun bilanț oficial mu a fost comunicat, însă bilanțul uman și material este grav, potrivit unor surse aeroportuare și diplomatice, care nu au avansat un bilanț al victimelor.

„Avionul care s-a prăbușit aparține armatei Mali și confirm că aeronava se afla în misiune la Gao, împreună cu parteneri”, a declarat AFP un comandant militar.

”Duminică, anchetatori au revenit pe teren. Sâmbătă seara, răniți albi au fost transportați cu alt avion către o destinație necunoscută”, a dat asigurări sursa aeroportuară.

”La sosirea supraviețuitorilor, ieri, la Gao, erau aproape numai militari ruși din Wagner”, a declarat o sursă apropiată pompierilor.

Cauza accidentului este necunoscută, însă un purtător de cuvânt al armatei germane, prezentă în continuare la Gao în cadrul Misiunii ONU în Mali (MINUSMA), a declarat că avionul respectiv era un ”model Iliușin 76 de construcție rusă”.

Aeroportul militar din Gao este folosit atât de către armata din Mali, cât și de către partenerii săi ruși și MINUSMA.

Junta aflată la putere în Mali a dat afară din țară Forța antijihadistă franceză în 2022 și Forța ONU în 2023 și s-a întors militar și politic către Rusia.

Ea spune că a apelat la serviciile unor ”instructori” în cadrul unei cooperări bilaterale cu Rusia și dezminte prezența Wagner, însă prezenței acestei grupări ruse în domeniul securității este recunoscută de toți ceilalți actori care activează în Mali.

Această prăbușire intervine într-un context tot mai tensionat între diverși actori înarmați din regiune și armata din Mali.

Regiunile Tombuctu și Gao sunt, din august, tratrul unei succesiuni de atacuri vizând poziții ale armatei și împotriva unor civili.

Armata și grupuri armate își dispută controlul teritoriului, în contextul în care MINUSMA se retrage din Mali.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău